Tehnologija
1

Vodootporna Xperia Z1 ima kameru od 21 megapiksela

Klix.ba
Sony je danas predstavio vodootporni pametni telefon Xperia Z1 koji, kako ističu, kombinuje sve najbolje od njihove tehnologije.

Smartphone koji će širom svijeta biti dostupan već u toku ovog mjeseca je elegantan, ima ekran od 5 inča i najnoviji je dodatak Sonyjevoj seriji Z. Najveći mu je adut kamera od čak 20,7 megapiksela za koju testiranja kažu da je po kvaliteti nadmašila i Nokia PureView.

Ima Sonyjev nagrađivani G širokougaoni objektiv žarišne dužine od 27 mm i otvor blende od F 2,0. Snima lijepe, oštre i svijetle fotografije čak i uslovima slabog osvjetljenja. Tu je i 1/2,3-inčni Exmor RS for mobile CMOS senzor slike s 20,7 MP i BIONZ for mobile procesor slike.

U okviru seta aplikacija koje nudi nalaze se: Social live - za prenos na Facebook, Info-eye - za prikaz ključnih informacija o objektu koji snimite kamerom, Timeshift burst - za savršenu fotografiju svaki put (Xperia snima 61 fotografiju u dvije sekunde), te AR effect.

Xperia Z1 ima jednodijelni aluminijski okvir s kaljenim staklom na prednjoj i stražnjoj strani. Njegov 5-inčni ekran je full HD, a procesor četverojezgreni Snapdragon 800 od 2,2 GHz i 2 GB radne memorije te 16 GB interne memorije koja se može proširiti micoSD karticama. Teži 170 grama i ima bateriju od 3000 mAh.

Sony je pred početak IFA sajma predstavio i svoj novi SmartWatch sat te kamere QX10 i QX100 koje imaju tehnologiju fotoaparata, ali bez ekrana. Preko WiFi veze se spajaju na pametne telefone koje koriste kao objektiv.