Mark Zuckerberg
0

"Uspjeli smo, korisnici su dobili tražene opcije"

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka izjavio je kako vjeruje da je njegova kompanija nedavnim izmjenama postavki sigurnosti učinila pravu stvar, a to pokazuje i reakcija korisnika.

Govoreći na tehnološkoj konferenciji D8 u Los Angelesu Zuckerberg je istakao kako je do sada više od 50 posto od 500 miliona korisnika promijenilo svoje postavke sigurnosti što je očit znak da korisnici razumiju postavke i da se lako snalaze.

"To što ljudi mijenjaju postavke sigurnosti za mene predstavlja znak da smo načinili pravi korak i da ljudima omogućavamo kontrolu sadržaja kakvu i žele", istakao je Zuckerberg.

Naime, prošle sedmice popularna stranica Facebooku najavila je drastično pojednostavljenje postavki sigurnosti kako bi se korisnicima olakšala kontrola sadržaja kojeg djele s drugima. Takvu odluku kompanija Facebook je donijela zbog brojnih kritika koje su se odnosile na propuste u postavkama sigurnosti i nemogućnosti snalaženja i kontrole sadržaja.

Zuckeberg je istakao kako je zadovoljan novim opcijama, a reakcije govore da su i korisnici Facebooka zadovoljni.

Osnivač Facebooka je na konferenciji govorio i o nedavnim optužbama jednog kolege s fakulteta o tome da je još u vrijeme osmišljavanja Facebooka u svojoj studentskoj sobi imao pristup informacijama svih kolega, ali i uposlenika na Harvardu.

Navodno, tada 19-godišnji Zuckerberg je kolegi s fakuleta kazao kako ima pristup skoro svim e-mailovima, adresama i fotografijama, i ukoliko mu bilo šta s Harvarda zatreba može mu se slobodno obratiti.

Ta informacija izazvala je veliku zabrinutost s obzirom da bi Zuckerberg na isti način mogao koristiti i privatne informacije korisnika Facebooka.

"Dok sam bio student činio sam mnogo glupih stvari i nemam izgovor za to. Neke optužbe su tačne, a neke nisu. Facebook sam počeo stvarati kada sam imao 19 godina i od tada se mnogo toga izmijenilo. Od stranice koja je trebala služiti studentima na Harvardu Facebook je izrastao u društvenu mrežu za 500 miliona ljudi", kazao je Zuckerberg na konferenciji.

Također, na konferenciji je rečeno kako se do kraja godine očekuje i film o Marku Zuckerbergu i njegovoj kompaniji. Film pod nazivom "Social network" režirao je David Fincher.