Novosti iz Googlea
0

Uskoro online muzička prodavnica u sklopu Google+

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Google radi na kreiranju online prodavnice za preuzimanje muzike koja će biti u sklopu društvene mreže Google+, najnovije su vijesti iz ove kompanije. Pokretanje nove opcije se očekuje za dvije sedmice.

Korisnici Google Musica mogu preporučiti muziku svojim prijateljima na Google+ koji to kasnije mogu jednom preslušati besplatno. Pjesme će potom biti dostupne za kupovinu u Mp3 formatima i to za 99 centi po pjesmi.

Digitalni muzički servis Spotify je također nedavno počeo koristiti platforme društvenih mreža. Ovaj način preporuka među prijateljima na društvenim mrežama, pokazao se kao snažno marketinško oružje. Iz Googlea navode da nisu sigurni koliko će profitirati jer je sve još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Iz ove kompanije navode da će prodavati pjesme izdavačkih kuća sa kojima Google ima ugovor kako bi se osigurala legalnost preporuka i kupovine pjesama. Međutim Google nema ugovor sa četiri vodeće izdavačke kuće u SAD, dok Appleov iTunes i Spotify imaju.

Zasad je poznato da Google pregovara sa najvećom izdavačkom kućom Vivendi SAs Universal Music Group, ali dogovor još nije postignut.