Tehnologija
2

Uskoro klađenje na utakmice i trke konja na Facebooku

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najpopularnija društvena mreža Facebook ponudit će klađenje na konjske utrke i fudbalske utakmice stvarnim novcem, u pokušaju širenja kockarskih operacija.

Društvena mreža je kritikovana prošle godine zbog igrice Las Vegas, vrste kazino igrica koje obećavaju jackpotove u vrijednosti od desetak do nekoliko hiljada eura.

Trenutno su u punudi i virtuelne slot mašine za djecu od 13 godina, a pravi novac će moći koristiti tek kada napune 18 godina.

Facebook će sada početi nuditi i sportsko klađenje u dogovoru sa online kladionicom Paddy Power, objavljeno je sinoć.

Igrica nazvana Paddy Power In-Play bit će dostupna ovih dana.

No, bit će dostupna samo u Velikoj Britaniji, gdje su zakonske regulative o klađenju fleksibilnije u odnosu na SAD.

Kompanije tvrde kako će imati rigorozne sigurnosne mjere kako bi spriječili maloljetnike da pristupe igrici a Facebook insistira da reklamu neće vidjeti niko ko ima manje od 18 godina.

Ipak, kritičari i druge grupe izrazili su povećanu zabrinutost da će djeca moći pristupiti online stranicama za klađenje lažući o svojim godinama ili koristeći kreditne kartice svojih roditelja.

Istraživanje koje je provela Kladioničarska komisija 2008. godine pokazalo je da blizu milion djece ima problem s klađenjem.

Facebook ima tri miliona korisnika iz Velike Britanije dobi od 13 do 17 godina, no više od milion njih laže da ima 13 i više godina.