Nova "igračka" u Focusu
0

Upravljanje uređajima u vozilu glasovnim naredbama

Sarajevo-x.com
Komunikacija sa automobilom bi uskoro mogla biti uobičajena pojava tokom vožnje. Sistem koji to omogućava će postati najnaprednija glasovna komunikacija u automobilu, jako slična onoj iz serije Knight Rider, u kojoj automobil pod nazivom Kit može razgovarati sa junakom, glumcem Davidom Hasselhoffom.

Automobil koji će posjedovati ovu tehnologiju je Ford Focus. Sistem je izumila kompanija Sync. Zvaničnici tvrde da će vozači moći dobiti odgovor o udaljenosti njihovog odredišta, o najbližoj benzinskoj pumpi i slično.

Fordova tehnologija kojom se upravlja glasom će moći izvršiti 10.000 komandi na 19 različitih jezika, pri čemu će vozači moći upravljati audio sistemom, telefonom i satelitskom navigacijom, piše Daily Mail.

Proizvođači tvrde da će se njihova tehnologija uspješno nositi sa različitim akcentima. Kritičari kažu da bi način izgovaranja komandi mogao "zbuniti" sistem, te da bi usmjeravanje pažnje na njega moglo dovesti do većeg broja saobraćajnih nesreća.

Verzija sistema Sync sa 100 riječi je dostupna u SAD-u već tri godine i dio je opreme tri miliona Fordovih automobila. Korisnicima je dostupan niz opcija. Neki od njih kažu da ženski glas sistema podsjeća na glas američke pop pjevačice Cher.

Nova, unaprijeđena verzija je najavljena na sajmu tehnologije u Njemačkoj, a bit će dio opreme sljedeće generacije Ford Focusa. Cijena sistema je 400 eura.

Neki od proizvođača automobila već imaju slične sisteme glasovnog upravljanja uređajima. Među njima su proizvođači luksuznih automobila BMW i Mercedes. Zvaničnici kompanije Ford tvrde da je Sync mnogo sofisticiraniji od sistema koji su danas dostupni na tržištu. Razvijen je u saradnji sa kompanijom Microsoft. Internet je sve više povezan sa tehnologijom satelitske navigacije. Na taj način se obezbjeđuju informacije o trenutnoj lokaciji vozača, najbližim benzinskim pumpama i slično. Smatra se da je najsigurnije rješenje koje zahtjeva jako malo pažnje korisnika i pri tome ga ne ometa. Sistem vozaču javlja kada se u rezervoaru nalazi malo goriva, a daje i informaciju o obližnjim toaletima, benzinskim pumpama, restoranima i slično.

Pomoću ove tehnologije je moguće upravljati i audio sistemom, te glasovnom naredbom promjeniti pjesmu na MP3 playeru. Zvaničnici Forda tvrde da ručno traženje pjesme može ometati vozača oko 25 sekundi, tj. 800 metara na autoputu. Satelitska navigacija će moći razumjeti i pronaći adresu koju vozač zatraži glasovnom naredbom, bez potrebe za ručnim unosom podataka. Sistem također glasovnom naredbom prilagođava temperaturu u automobilu ili čita tekstualne poruke.

U slučaju saobraćajne nesreće, sistem može precizno odrediti mjesto gdje se dogodila te automatski pozvati lokalnu hitnu pomoć i dati potrebne informacije na jeziku koji se koristi na tom govornom području.