Tehnologija
192

Unpacked u Londonu: Klix.ba na predstavljanju Galaxyja Note 7

Piše: D. B.
Na Samsungovom tradicionalnom događaju Unpacked, koji je danas održan u Londonu, predstavljen je novi Galaxy Note 7, uređaj koji je postao najjači adut južnokorejskog proizvođača na tržištu smartphonea.

Novi Note je istovremeno predstavljen u New Yorku, Rio de Janeiru i Londonu, a događaji su bili povezani videolinkom.

"Najinteligentniji" Samsungov smartphone ikada

Galaxy Note 7 je dočekan s oduševljenjem, a iz Samsunga su se pohvalili da se radi o njihovom najnaprednijem i "najinteligentnijem" smartphoneu ikada. Kada je riječ o dizajnu, smartphone je "savršeno zaobljen" zahvaljujući novom 3D procesu termoformiranja. Također, savršeno je simetričan i odlično prijanja pri držanju u rukama.

Novi Note donosi jednu od inovacija, a to je skener rožnjače, čime je povećana sigurnost korisnika, a šifre više nisu potrebne. Posebno važni podaci i aplikacije se čuvaju u folderu Secure Folder, kojem se pristupa skeniranjem rožnjače. Radi se o prvom smartphoneu s Androidom koji posjeduje ovu tehnologiju. Šifre su i dalje alternativa.

Note 7 je dobio istu stražnju kameru koju ima i njegov manji brat Galaxy S7 od 12 MP, naprijed je kamera od 5 MP, a tu je i 5,7-inčni QHD Dual edge Super AMOLED ekran rezolucije 2560x1440 (518ppi). Galaxy Note 7 štiti Gorilla Glass 5 staklo, koje sprečava pucanje ekrana prilikom pada sa visine od 1,7 metara u 80 posto slučajeva. Koristi operativni sistem Android 6.0.1 Marshmallow, a ne Nougat, kako se ranije spekulisalo. Uređaj posjeduje 4 GB RAM-a i 64-bitni octa core procesor (2,3GHz + 1,6 GHz Quad)

Važno je istaći da je smartphone vodootporan, da je opremljen tehnologijom za brzo bežično punjenje, kao i USB Type-C portom za punjenje. Interna memorija novog Notea iznosi 64 GB, a putem microSD kartice ju je moguće proširiti do 256 GB.

Dimenzije iznose 153x73x7,9 milimetara, a smartphone je težak 169 grama.

Naravno, Galaxy Note 7 je kompatibilan sa poboljšanim naočalama Gear VR, koje korisnicima "otvaraju prozor" u VR svijet.

Uređaj napaja baterija od 3.500 mAh.

Poboljšana S Pen olovka

Galaxy Note 7 dolazi s poboljšanom S Pen olovkom, koja je sada preciznija i funkcionalnija, otporna je na vodu i prljanje. Vrh olovke je smanjen sa 1,7 na 0,6 mm čime se dobilo na preciznošću, a od sada je njome moguće birati dijelove klipa i kreirati GIF-ove, koji se kasnije mogu dijeliti na društvenim mrežama. Napomene se mogu pisati bez potrebe za otključavanjem uređaja. Također, pomaže pri prevođenju teksta i omogućava manipulisanje fotografijama.

Prodaja u Evropi

Prodaja Galaxyja Note 7 u Evropi počinje 2. septembra, a bit će dostupan u crnoj, srebrenoj, zlatnoj i novoj plavoj boji. Nezvanično, koštat će 850 eura.