Model AQ 400 Scythe
67

Ukrajinci koriste dronove kamikaze domaće proizvodnje

D. B.
Ukrajinska vojska je sada opremljena AQ 400 Scythe bespilotnim letjelicama (UAV), koje mogu napadati strateške lokacije na ruskom teritoriju. Ovaj dron ima impresivan domet od 750 kilometara za jednu bespilotnu letjelicu masovne proizvodnje.

Rat između Ukrajine i Rusije je pokazao korisnost jeftinih dronova u modernom ratovanju. Ukrajinci su koristili Switchblade dronove isporučene iz SAD-a kako bi zaustavili rusku agresiju te čak uništili većinu neprijateljskih naprednih T-72 tenkova.

Rusija je uvela dronove u svoju strategiju napada te je počela koristiti Geran dronove kamikaze za gađanje ukrajinske infrastrukture. Da li su ove dronove proizveli Rusi ili su ih uvezli iz Irana, stvar je debate, no nema sumnje da su efikasni. Eksperti su dovodili u pitanje odsustvo sličnog oružja u ukrajinskom arsenalu, a odgovor je stigao u formi drona AQ 400.

Ovaj dron je proizvod kompanije Terminal Autonomy, ranije poznatoj kao One Way Aerospace. Ova kompanija ne dizajnira dronove koji se vraćaju u baze, što je logično s obzirom na to da je riječ o dronovima kamikazama. AQ 400 može biti lansiran s kratke piste ili pomoću katapulta, nosi teret do 32 kg i leti brzinom od 140 km/h. Ovim karakteristikama je sličan iranskom Shahedu, no teret je moguće povećati na uštrb dometa.

AQ 400 ima dva seta krila za maksimalan uzgon, a njihov kratki raspon omogućava da se natovari više jedinica u kontejner za transport. Inovacija kompanije Terminal Autonomy leži i u korištenju šperploče za izradu trupa drona, što rezultira pristupom koji je mnogo lakši za skaliranje nego u slučaju korištenja fiberglasa ili 3D printanja.

Jedan AQ 400 Scythe dron košta 15.000 dolara, no cijena raste ovisno o tehnologiji kojom je opremljen. Laserski visinomjer omogućava dronu da leti na malim visinama od 30 metara, gdje su tehnike protiv dronova poput ometanja radija neefikasne. Alati poput inercijske navigacije ili antena otpornih na ometanje, koje koriste Shahed dronovi, skupi su dodaci za potrošni dron.

AQ 400 može dostići visinu od 3.000 metara, gdje protumjere poput projektila protiv bespilotnih letjelica skuplje za nabavku. Dron koristi sistem vizuelnog pozicioniranja umjesto GPS-a za svoje konačno spuštanje, čineći tehnike za ometanje beskorisnim.

Na listi meta ukrajinskog drona bit će ruske mete visoke vrijednosti poput skladišta municije, centri goriva, instalacije protivzračne odbrane, aerodromi i komandni centri. Međutim, Ukrajini je potrebna brojnost, a upravo to joj može pružiti AQ 400.

Dosad je Terminal Autonomy dostavio 50 jedinica ukrajinskim snagama, a proizvodnja će biti povećana na 100 jedinica mjesečno. Cilj je do drugog kvartala 2024. godine mjesečno proizvoditi 500 dronova.