Tehnologija
2

Udvostručen prenos podataka mobilnim uređajima

SRNA
Količina podataka koja se prenosi mobilnim uređajima udvostručena je u posljednjih godinu dana, zahvaljujući korištenju servisa za videosnimke, saopštila je danas švedska kompanija Ericsson.

Količina podataka izmjerena u trećem kvartalu bila je dvostruko veća nego prije godinu dana i povećana je za 16 posto u odnosu na drugi kvartal.

Ovaj trend će i dalje rasti, a količina informacija koje se prenose mobilnim mrežama udvostručuje se na godišnjem nivou u posljednjih šest godina, zahvaljujući sve većem korištenju videosadržaja.

Mobilnim saobraćajem trenutno dominiraju kompjuteri i tablet računari, ali će do 2018. godine njihov udio biti izjednačen sa pametnim telefonima, navodi Ericsson.

Oko 40 posto svih telefona prodatih u trećem kvartalu spadaju u klasu pametnih telefona, a ovi uređaji pretvorili su društvene medije u aktivnost kojom se korisnici bave tokom čitavog dana, navodi se u studiji.

"To je počelo da vrši uticaj i miješa se sa drugim navikama, kao što je gledanje televizije i ostalih video-sadržaja. Ove dvije aktivnosti sada se obavljaju paralelno ili se čak spajaju u novu vrstu ponašanja", dodaje Ericsson, a prenosi AFP.

Očekuje se da će u 2018. godini širom svijeta biti 9,3 milijardi pretplatnika na usluge mobilne telefonije, dok ih trenutno ima 6,6 milijardi.