Tehnologija
0

Učenici rade na sastavljanju prvog mostarskog robota

Sarajevo-x.com
U Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru učenici iz četiri mostarske srednje škole intezivno rade na sastavljanju prvog mostarskog robota.

Pod mentorstvom profesorice fizike Valentine Mindoljević nastaje robot koji će predstavljati Mostar i Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju iz robotike koje će se od 14. do 16. marta 2010. održati u Tel Avivu. Zahvaljujući ideji učenice Koledža Ingrid Fielder (SAD), koja je već učestvovala na takmičenju iz robotike, i talentovani mostarski učenici dobili su priliku odmjeriti svoje primjenjeno znanje iz informatike, mehanike, fizike i elektronike sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

Uzbuđenje tokom rada na izadi robora, koji po ovogodišnjim pravilima takmičenja treba biti osposobljen za igranje nogometa i prelaženje prepreka, je zaista veliko.

"Ovo je za mene ostvarenja sna! Upravo radi ovakvih stvari sam htio pohađati elektrotehničku školu i kada sam saznao za ovaj projekt to je doista bilo ostvarenje dječačkog sna", kaže jedan od učenika.

Mostarski tim je zanimljiv i po tome što zahvaljujući učenicima iz UWCiM-a ima međunarodni karakter.

"Divno je svjedočiti kreativnosti i mnoštvu ideja koje nastaju tokom sastavljanja našeg robota. To je i najbolja potvrda teze da kad se pred mlade postavi izazov u kojem imaju priliku dokazati svoje znanje ništa ne izgleda nemoguće. Posebno sam oduševljena entuzijazmom i znanjem učenika elektrotehničke i strojarske škole", komentariše proces rada na mostarskom robotu profesorica Mindoljević.

FIRST je međunarodno takmičenje iz robotike koje se održava od 1992. godine, a pokrenuo ga je jedan od najpoznatijih svjetskih inovatora i fizičara, Dean Kamen, koji je čitav svoj rad posvetio izumima koji bi služili ljudima. Takmičenje podržavaju i vodeći svjetski univerziteti koji nude stipendije istaknutim konstruktorima, a jedan od glavnih pokrovitelja projekta je i američka NASA.

Ovo će biti prvi put da BiH učestvuje u takmičenju iz robotike, a na sastavljanju robota rade učenici Srednje elektrotehničke škole, Srednje strojarske škole, Gimnazije Mostar i Koledža ujedinjenog svijeta.