Tehnologija
36

U Berlinu predstavljeni Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge, Gear S i Gear VR

Klix.ba
Galaxy Note 4
Kompanija Samsung je danas u Berlinu u Njemačkoj na događaju Unpacked predstavila svoje uređaje Galaxy Note 4, Galaxy Note Edge, smartwatch Gear S i headset Gear VR.

Galaxy Note 4 je dobio elegantno, ali i čvrsto metalno kućište, a uređaj je težak svega 176 grama. Bit će dostupan u četiri boje, crnoj, bijeloj, zlatnoj i rozoj.

Korisnici Galaxy Notea 4 će uživati u odličnom 5,7-inčnom Quad HD i Super AMOLED ekranu. Smartphone odlikuje poboljšana Multi Window funkcija, koja omogućava lakši multitasking.

Poboljšana je i S Pen olovka, koja izgleda poput prave olovke i nudi iskustvo pravog pisanja. S Pen sada ima opciju Smart Select, koja služi za odabir, pohranjivanje i djeljenje sadržaja.

Samsung Galaxy Note 4 ima prednju kameru od 3,7 i stražnju kameru od 16 megapiksela. Ugao prednje kamere je moguće povećati sa 77 na 90 stepeni, a dosupen je i Wide Selfie mod, pomoću kojeg se mogu napraviti bolje grupne fotografije. Za "stabilne" i "oštre" fotografije zadužena je Smart OIS tehnologija.

Uređaj ima mogućnost brzog punjenja, tako da se 50 posto baterije može napuniti za 30 minuta.

U Berlinu je predstavljen i Samsung Galaxy Note Edge. On ima tzv. Edge ekran, koji se, kako sama engleska riječ kaže, nalazi na ivici uređaja i to bočno. Ovaj dio ekrana se može koristiti kao dodatni prostor ekrana, ali i za prečice.

Danas je predstavljen i Samsungov smartwatch Galaxy Gear S, koji ima zakrivljeni Super AMOLED ekran. Sat ima ugrađeni UV senzor koji korisniku pomaže da odluči koliko će biti aktivan na otvorenom i koji će zaštitni faktor koristiti.

Posljednji uređaj koji je Samsung predstavio danas u Berlinu je headset Gear VR, uređaj poput naočala koji služi za virtuelnu stvarnost. On se koristi u kombinaciji sa Galaxy Noteom 4. Rezultat su fenomenalni vizuelni efekti.