Tehnologija
0

U Beču konferencija o novim digitalnim tehnologijama

FENA
U Beču će danas početi dvodnevna konferencija "EvropeanaTech" o novim digitalnim tehnologijama i novim inicijativama za evropsku digitalnu biblioteku Evropeana, najavljeno je danas iz Compress-a Sarajevo.

U Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, stručnjaci će diskutirati o temama "Open Source", "Open Data", "Semantic Web" i njihovoj ulozi u očuvanju digitalne kulturne baštine, te visokoj kvaliteti meta podataka kao preduvjeta za "Linked Open Data" i korištenju softwarea u kulturnom sektoru uopće.

Na konferenciji će osim evropskih stručnjaka uime Evropeane i njenih srodnih projekata učestvovati međunarodni stručnjaci koji rade na istim tehničkim izazovima, a odnose se na stvaranje digitalnih baza podataka za kulturu i nauku koje će biti lakše dostupne i atraktivnije korisnicima.

Organizatori su pripremili i tzv. "hakaton" u sklopu kojeg se programeri takmiče u izradi prototipova i open code-a za Evropeanu, a žiri će nagraditi najbolje.

Evropeana je digitalna biblioteka Evropske unije u čijoj bazi podataka je pohranjeno i povezano 25 miliona digitalnih objekata kao što su knjige, video i audio snimci, slike, kartovi i dokumenati.