Nakon pet godina rada
0

Twitter ima 100 miliona aktivnih korisnika

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Mikroblogerska stranica Twitter objavila je da imaju 100 miliona aktivnih korisnika, među kojima su i brojni svjetski lideri, glumci, muzičari, umjetnici, humanitarci i novinari.

Prije pet godina prvi tweet poslao je Jack Dorsey i imao je svega sedam sljedbenika. Danas Twitter koristi sto miliona ljudi, koji dnevno objave oko 230 miliona tweetova, odnosno poruka od 140 karaktera.

Twitter je jedna od najbrže rastućih društvenih mreža. Putem ove mreže korisnici često obavještavaju javnost o događajima iz njihove okoline, a ove godine putem Twittera korisnici su izvještavali o neredima u arapskim zemljama, zatim u Velikoj Britaniji, a jedan od korisnika prenosio je i događaje tokom operacije u Pakistanu u kojoj je ubijen terorista Osama bin Laden.

Na Twitteru profil imaju brojne slavne ličnosti, kao što su predsjednik SAD-a Barack Obama, brojni glumci i muzičari, a korisnički račun je otvorio i papa Benedikt XVI.

"Prvi post na Twitteru je objavljen prije pet godina, a danas ovu stranicu koristi 100 miliona osoba kako bi sa ostalim korisnicima podijelili informacije o onome što se trenutno dešava u svijetu", naveli su čelnici Twittera.