Tehnologija
13

Turisti će u Japanu uskoro moći plaćati korištenjem otiska prsta

Klix.ba
Japan će uskoro početi testiranje sistema koji će omogućiti turistima da plaćaju korištenjem otiska prsta. Japanska vlada se nada da će ovakav način plaćanja znatno umanjiti kriminal i brige turista zbog novca ili kreditnih kartica.

Kada turisti dođu u Japan, oni će moći registrovati svoj otisak prsta, privatne podatke i podatke kreditne kartice na kiosku postavljenom na aerodromu. Ti podaci će se čuvati i koristiti kada turisti budu posjećivali hotele i prodavnice. Plaćanje će vršiti skeniranjem otiska prsta.

Ovaj testni program će početi naljeto, a uređaji za skeniranje otiska prsta bit će postavljeni u 300 prodavnica, hotela i restorana. Ako se program pokaže uspješnim, ovaj sistem će biti proširen na proljeće 2017. godine.

Japanska vlada se nada da će do 2020. godine sistem biti u masovnoj upotrebi, kada će se u Japanu održavati Olimpijske igre. Također, prikupljeni podaci će se koristiti za analiziranje ponašanja turista i planiranje turističkih strategija. Prošle godine je tematski park Huis Ten Bosch u Nagasakiju počeo koristiti ovakav sistem plaćanja.

"Sistem je dobro prihvaćen jer posjetitelji ne moraju vaditi novčanike, tražiti novac ili kartice", izjavio je glasnogovornik parka.