Tehnologija
6

Trojanac za krađu virtualnih valuta širi se putem Skypea

Klix.ba
Trojanac koji preotima vaš računar i koristi ga za krađu virtualne valute Bitcoin širi se putem Skypea. Antivirusna kompanija Kaspersky Labs navodi da napadači korisnicima šalju poruke na različitim jezicima, a među njima se nalazi i "zloćudni" link.

Kako je vrijednost Bitcoina znatno porasla proteklih sedmica, tako su i hakeri počeli nalaziti nove načine kako da dođu do njih. Link koji hakeri šalju putem Skypea otvori se oko dvije hiljade puta u roku jednog sata, nakon čega trojanac preuzima računar žrtve i koristi ga u procesu prikupljanja Bitcoina.

"Najviše potencijalnih žrtava nalazi se u Italiji, Rusiji, Poljskoj, Kostariki, Španiji, Njemačkoj i Ukrajini“, napisao je Dmitry Bestuzhev iz Kaspersky Labsa na svom blogu.

Trojanac je u stanju obavljati više zadataka, ali glavna mu je funkcija krađa Bitcoina. "On koristi procesor zaraženog računara kako bi krao Bitcoine. Ukoliko primijetite da vaš računar otežano radi i koristi svu raspoloživu snagu procesora, vjerovatno ste zaraženi“, piše Bestuzhev.