Jurimo skoro 30...
0

Trinidad i Tobago, Aruba i Bermuda imaju bržu internet konekciju od BiH

Piše: A. Panjeta
Bosna i Hercegovina ima ubjedljivo najsporiju internet konekciju u regiji i Evropi, dok veoma loše kotira i kad je ostatak svijeta u pitanju.

Prema mjerenjima sitea Speedtest.net na kojem korisnici mogu izmjeriti brzinu konekcije, BiH je sa prosječnih 2,29 megabita u sekundi na 82. mjestu u svijetu kad je u pitanju brzina downloada, te sa 0,4 Mb po sekundi 123. kad je u pitanju upload. Sve zemlje iz regije i Evrope ispred BiH su, ali kad je u pitanju brzina internet konekcija "gledamo u leđa" i zemljama kao što su Trinidad i Tobago, Aruba, Bermuda, Kirgistan...

Zanimljivo je pak da vrlo nisko kotiraju zemlje poput Velike Britanije koja je po brzini downloada tek na 40. mjestu, Finska je 21., a SAD tek 30. Prvo mjesto po brzini downloada zauzima Južna Koreja sa nevjerovatnih 22,52 Mb po sekundi, slijede Olandska ostrva sa 18,97 Mb/s te Latvija sa 17,89 Mb/s. Visoko kotiraju i Japan, Rumunija, Švedska, Holandija te Moldavija koja je na 11. mjestu po brzini downloada.

Prema mjerenjima SpeedTesta, Federacija BiH ima prosječnu brzinu downloada od 2,73 Mb/s, dok Republika Srpska ima prosječnu brzinu downloada od 1,60 Mb/s.