Ekskluzivno
0

Testirali smo Raspberry Pi - računar od 35 dolara

Piše: H. Š.
Foto: Klix.ba
Raspberry Pi je kompjuter malo veći od kreditne kartice (Foto: Klix.ba)
Raspberry Pi predstavlja računar nešto većih dimenzija od kreditne kartice, koji ima osnovnu funkcionalnost gotovo svih današnjih desktop ili laptop računara, a košta svega 35 američkih dolara ili, kada naručujete iz BiH, sa poštarinom oko 108 KM. Klix.ba došao je u posjed Rasberry Pi-a i donosi vam ekskluzivnu recenziju ovog zanimljivog uređaja.

Da biste koristili Raspberry Pi, sve što vam je potrebno jesu tastatura, miš, televizor ili monitor i jedna memorijska kartica.

Prije svega, Raspberry Pi se može veoma jednostavno naručiti putem interneta i u roku od dvije sedmice će biti dostavljen na bilo koju adresu u Bosni i Hercegovini. Uređaj će biti isporučen u kutiji nešto većoj od kutije cigareta, smještenoj u kovertu.

Kada naručite "pitu od malina", na šta podsjeća naziv ovog računara, sve što ćete dobiti jeste jedna mala štampana ploča sa utorima za video (HDMI i kompozitni konektor), internet (ethernet), USB, audio i SD karticu.

Prije nego što smo odlučili pokrenuti ovaj računar, na SD karticu smo snimili besplatni Linux za Raspberry Pi i karticu uključili u SD utor. Nakon toga, spojili smo tastaturu i miša u USB utore, televizor u HDMI ili kompozitni utor, mrežni kabl u ethernet port.

Pi se napaja putem USB kabla sa drugog računara ili najobičnijim 5V adapterom za punjenje baterije mobitela.

Nakon što smo sve to pokopčali, na ekranu se prikazao Linuxov terminal. Jednostavnom komandom "startx" pokrenuli smo grafički korisnički interfejs Linuxove distribucije Debian, pomoću kojeg se mogu koristiti sve osnovne funkcije operativnog sistema poput surfanja internetom, pisanja tekstova, obrade fotografija...

Najjeftiniji računar na svijetu dizajniran je prvenstveno kao jeftina platforma za učenje programiranja, koju je razvila britanska neprofitna organizacija Raspberry Pi Foundation.

Računar pokreće procesor ARM 11, koji radi na 700 MHz, i ima 256 MB radne memorije. Osim ovog modela, tu je i model od 25 dolara, koji nema ethernet port, ima 128 MB radne memorije i samo jedan USB port.

Više o Rasberry Pi-u na www.raspberrypi.org.