Izložba u Londonu
0

Termalni senzori za oružje tanki kao kreditne kartice

Sarajevo-x.com
Na izložbi u Londonu su predstavljeni brojni noviteti u vojnoj industriji. Među njima su termalni senzori tanki poput kreditne kartice koji bi mogli promijeniti način na koji vojnici "vide" bojno polje, piše Daily Mail.
Hiljadu kompanija iz četrdeset šset zemalja su izložile svoje proizvode. Kritičari su izrazili nezadovoljstvo što su na izložbi učestovavale i zemlje sa represivnim režimima poput Bahreina.

Univerzalni termalni dvogled kompanije "British Aerospace" je privukao dosta pažnje. Ima rezoluciju od 640x480 piksela. Proizvođač je koristio tanke senzore poput kreditne kartice kako bi se omogućilo noćno promatranje.

Monokular StalkIR se može montirati na oružje. Predstavljena je i verzija tanka poput kreditne kartice pod nazivom SkeetIR koja se također može montirati na oružje ili direktno na šljem vojnika.

Monokular StalkIR
Monokular StalkIR
"Iskustva na bojnim poljima u Afganistanu i Iraku su nam pomogla da razvijemo naprednu vojnu opremu. Naši termalni senzori se mogu koristiti u svim situacijama kada vojnik treba prići i uništiti prijetnju.

Na ruskom štandu je također predstavljena posljednja verzija Kalashnikova AK-104.