Rezultati testiranja
14

Tamni mod na iPhoneu s OLED ekranom značajno štedi bateriju

D. B.
Operativni sistemi Android i iOS imaju opciju uključenja tamnog mode, a svakim danom je sve veći broj aplikacija s tim modom. Najnoviji test tamnog moda na iPhoneu se pokazao izvrsnim.

Osim estetike, produženje trajanja baterije je prednost tamnog moda. PhoneBuff je obavio testiranje, a na kraju se došlo do zaključka da se trajanje baterije može produžiti i do 30 posto.

Tokom testa su identične aktivnosti obavljene na iPhoneu XS Max korištenjem aplikacija poput Twittera, YouTubea i drugih. Prvo je mobitel korišten u svijetlom, a potom i u tamnom modu.

Rezultati su bili spektakularni. Kada se baterija na iPhoneu u svijetlom modu u potpunosti ispraznila, baterija iPhonea s aktiviranim tamnim modom je bila na 30 posto čime korisnik dobija još vremena za obavljanje važnih zadataka. Poređenja radi, baterija iPhoena XS Max će omogućiti 15 sati gledanja videa, dok će baterija na iPhoneu 11 Pro ponuditi do 20 sati, a to je povećanje od 33 posto.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Svjetlina ekrana testnih mobitela je psotavljena na 200 nita, tako da biste mogli dobiti drugačije rezultate ukoliko promijenite podešavanja. Osim toga, tokom testa je korištena jedna aplikacija nekoli sati.

Također, samo smartphonei s OLED ekranima pokazuju uštedu baterije, odnosno povećanje njenog trajanja, jer ti ekrani troše manje energije kada su tamni. Mobitel s LED ekranom kao što je iPhone 11 ili iPhone XR vjerovatno neće imati koristi od ovoga.

Ipak, ovi rezulteti bi trebali motivisati korisnike da barem isprobaju tamni mod na mobitelima s OLED ekranima. Ukoliko se naviknu, baterija će im dućže trajati, a popularne aplikacije će vjerovatno brže dobiti tamne modove.