Već ove godine
19

Takmičenje u igri Gran Turismo postaje olimpijski sport

D. B.
Međunarodni olimpijski komitet (IOC) je saopćio da će takmičenje u igri Gran Turismo biti dio Olimpijskih igara u Tokiju ove godine.

Kada se prva igra Gran Turismo pojavila na konzoli Sony PlaySttion 1997. godine, zauvijek je promijenila ovaj žanr. Mnoštvo automobila, vizuelni detalji i realnost simulacije brzo su privukli brojne gamere, no vjerovatno niko nije mogao ni zamisliti da će jednog dana Gran Turismo postati olimpijski sport. Ipak, to se 24 godine kasnije zaista dogodilo.

IOC je najavio da će Gran Turismo biti dio prve Olimpijske virtuelne serije te da će se pridružiti virtuelnom biciklizmu, veslanju, jerdenju i baseballu, događajima s olimpijskom licencom. Virtuelna serija počinje 13. maja te će trajati do 23. juna, što znači da će biti završena do početka Olimpijskih igara u Tokiju koje su na rasporedu u julu.

"Olimpijska virtuelna serija je unikatno olimpijsko digitalno iskustvo čiji je cilj razviti direktno učešće javnosti na polju virtuelnog sporta", izjavio je predsjednik IOC-a Thomas Bach.

IOC još uvijek nije objavio detalje o takmičenju, ali je poznato da će se održavati putem platformi izdavača. Više infomacija se očekuje uskoro.