Cyber ExpoZE
19

Sve spremno za prvi IT sajam u Zenici na kojem će Huawei predstaviti 5G mrežu

Piše: E. M.
Vedad Šestić (Foto: E. M./Klix.ba)
Vedad Šestić (Foto: E. M./Klix.ba)
Ideja o održavanju prvog IT sajma u Zenici postoji već 21 godinu, a realizirat će se od 11. do 13. maja u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici pod pokroviteljstvom Poslovnog sistema RMK-a Zenica.

Cyber ExpoZE naziv je prvog sajma informacionih i komunikacionih tehnologija koji će biti održan u Zenici pod pokroviteljstvom RMK-a Zenica koji iza sebe ima dugogodišnju tradiciju održavanja Zeničkog privrednog sajma ZEPS i Sajma metala i metalne industrije ZEPS Intermetal.

U razgovoru za Klix.ba direktor Poslovnog sistema RMK Zenica Vedad Šestić je kazao kako su nakon 21 godinu uspjeli pokrenuti projekt i dovesti ga do finalnog cilja, odnosno, pravljenja prvog IT sajma.

“Tržište vapi za ovakvim sajmovima, a u razgovorima s poslovnim partnerima uvidjeli smo da svi očekuju ovaj događaj koji će biti prilika da evidentiramo probleme i javno ih prikažemo, a potom i rješavamo jedan po jedan”, govori Šestić.

Istakao je kako našoj državi nedostaje certificiranih IT stručnjaka te da će ovo biti prilika da mladi, koji su svoje znanje o IT sektoru stekli van granica BiH prenesu svoja iskustva kroz prezentacije i razgovore.

“Naša država ima mnogo IT stručnjaka za koje niko ne zna. Znamo svi za naše fudbalere koji igraju po evropskim i svjetskim klubovima, ali ne znamo za djecu koja su doktorirala robotiku po Njemačkoj, Australiji i drugim državama. Ovo je prilika da ih okupimo na jednom mjestu te da nam prenesu svoja iskustva”, dodao je Šestić.

IT sektor je jedna od najznačajnijih grana privrede u BiH i zemljama regije, a sajam u Zenici bit će realiziran u četiri dijela.

U prvom dijelu, više od 40 firmi iz cijelog svijeta će predstaviti svoj softverski inženjering i digitalizaciju, kao i poslovne rezultate, a u drugom dijelu će biti organizovana predavanja stručnjaka.


Treći dio obuhvata izložbeno-kolekcionarski i prodajni dio gdje će biti predstavljeni računari iz 80-tih godina kao i najnovija tehnološka otkrića, dok će sklopu četvrtog segmenta biti održano takmičenje za ljubitelje PC igara.

Podršku ovom sajmu dalo je i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo prometa i komunikacije BiH, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije na čelu s ministrom Rasimom Ljaljićem.

Na sajmu će predstavnici Huaweija predstaviti i 5G tehnologiju, a sve posjetioce u trodnevnom programu očekuju korisna predavanja i informacije.