Konceprt info-vizije
0

Supersočiva uz pomoć kojih čitate poruke bez mobitela

Sarajevo-x.com
Zamislite da dobijate poruke, provjeravate statuse na društvenim mrežama i čitate vijesti bez potrebe da koristite računar ili smartphone. Naravno, ukoliko to ne želite u vrijeme dok, recimo, čitate knjigu ili idete u šetnju, uslugu možete trenutno isključiti.

Konceprt info-vizije je do sada pripadao sferi naučne fantastike ili filmovima poput Terminatora i sličnih. Međutim, naučnici su kreirali prototip sočiva koja bi jednog dana mogla davati informacije ili uz pomoć kojih biste mogli gledati TV gdje god da ste.

Sočiva koja bi se stavljala i uklanjala kao i normalna sočiva, mogla bi vam ponuditi opciju da približite neku scenu u parku ukoliko vas zanima, a daleko je. Naučnici koji rade na ovom projektu tvrde da ovakva sočiva ne bi naškodila našem vidu.

Supersočiva je osmislio profesor Babak Parviz. Do sada je dizajnirao sočiva koja primaju naređenja i informacije uz pomoć bežične antene. Ova sočiva su eksperimentalno stavljena na oči zeca, kojem tom prilikom nije oštećen vid.

Profesor Parviz sa Univerziteta u Washingtonu rekao je da je veoma optimističan u vezi sa ovim projektom i kako misli da će se ljudi uskoro informisati putem sočiva, prenosi Daily Mail.