Uz nekoliko izuzetaka
9

Spotify neće zabraniti muziku koju stvara AI tehnologija

D. B.
Iz kompanije Spotify je zvanično saopćeno da nema planove da na svojoj muzičkoj streaming platformi u potpunosti zabrani sadržaj koji stvara AI tehnologija.

Ranije ove godine je Spotify povukao pjesmu koja sadrži AI klonirane glasove izvođača Drakea i The Weeknda. Prvi čovjek kompanije, Daniel Ek, za BBC je kazao da postoji validna upotreba tehnologije u kreiranju muzike, no da AI ne treba koristiti za oponašanje ljudskih umjetnika bez njihove dozvole. Dodao je da će se o korištenju AI tehnologije u muzici godinama voditi debate.

Ek je rekao da je dosad uočio tri načina korištenja AI tehnologije, kao alat poput auto-tunea koji poboljšava muziku, a za koji on vjeruje da je prihvatljiv, kao alat koji oponaša umjetnike te za muziku koju kreira AI, ali koja je jasno pod utjecajem postojećih umjetnika no ne oponaša ih direktno.

On smatra da će se biti teško nositi s izazovima s kojim se industrija suočava.

Međutim, iako sve forme korištenja AI tehnologije nisu zabranjene na platformi, Spotfy ne dozvoljava da se njegov sadržaj koristi za treniranje mašinskog učenja niti za AI model, što bi potom moglo rezultirati stvaranjem muzike.

Umjetnici se sve više protive upotrebi umjetne inteligencije u kreativnim industrijama. Irski muzičar Hozier je rekao da je spreman na štrajk zbog prijetnje koju AI predstavlja za njegovu profesiju. Također, Drake i The Weeknd nisu ni znali da su klonirane verzije njihovih glasova korištene za pjesmu pod nazivom "Heart on My Sleeve", koja je uklonjena sa Spotifyja i drugih streaming platformi u aprilu.

Ghostwriter, kreator ove pjesme, namjeravao je da ona bude nominovana za Grammy nagradu, no dobio je odbijenicu.