Ima svoj zadatak
15

Snoopy putuje u svemir u misiji Artemis 1

D. B.
Legendarni pas Snoopy iz crtanog filma stariji je osam godina od svemirske agencije NASA, a sada će putovati u svemir.

NASA je osnovana 1958. godine, osam godina nakon što se pojavio Snoopy. Saradnja Snoopyjevih kreatora i svemirske agencije je počela deset godina nakon njenog osnivanja, a ona traje i danas.

Prije 50 godina je Snoopy bio zaštitno lice NASA-ine Apollo sigurnosne kampanje, a danas astronauti poklanjanju nagradu Silver Snoopy drugim uposlenicima NASA-e kao znak uspješne i sigurne misije.

Međutim, sada se Snoopy priprema za misiju Artemis 1, koja podrazumijeva let oko Mjeseca. Igračka napravljena od pliša i kartona će imati društvo, a to je maskota Evropske svemirske agencije pod nazivom Shaun the Sheep.

Ovo nije prvu put da Snoopy odlazi u svemir kao "indikator nulte gravitacije", a to je termin koji se upotrebljava za igračke koje se koriste u svemiru za ilustrovanje činjenice da astronauti i teret doživljavaju bestežinsko stanje. Godine 1990. je Snoopy putovao svemirskim šatlom Columbia tokom misije STS-32 zajedno s pet članova ljudske posade.

U slučaju misije Artemis 1, Snoopy će putovati dalje nego ranije. Lansiranje se očekuje narednog mjeseca nakon što je treći pokušaj odgođen zbog uragana Ian.

NASA-ina raketa SLS će ponijeti kapsulu Orion zajedno sa Snoopyjem i ovcom Shaun u svemir na putovanje prema Mjesecu i nazad. Tokom misije Artemis 1 neće biti ljudske posade, ali će kamere postavljene u kapsuli omogućiti inžinjerima letenja da vide kako Snoopy i Shaun lebde.

Recimo i da je Snoopyjevo odijelo napravljeno od pravog koje inače koriste astronauti.

Misija Artemis I je samo prvi korak do povratka ljudi na Mjesec. U drugoj misiji će ljudska posada otići na put oko Mjeseca, a tokom treće će zakoračiti na lunarnu površinu, što se očekuje 2025. ili 2026. godine.