Tehnologija
0

Slovenska policija predstavila rezultate istrage o mariborskom računarskom virusu

FENA
Slovenska policija predstavila je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani neke od dosadašnjih rezultata istrage o "mariborskom" računarskom virusu koji je od kraja 2009. zarazio 12 miliona računala širom svijeta.

Kako je na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i predstavnik američkog FBI-a u Beču rekao šef odjela za računarski kriminal slovenske kriminalističke policije Toni Kastelic, u Sloveniji je u vezi s tim slučajem u zadnje vrijeme izvedeno sedam kućnih pretraga na području Maribora, Celja i Krškoga, zaplijenjeno 75 komada računara i programske opreme, a privremeno su bile uhapšene dvije osobe.

Jedna od uhapšenih osoba tereti se za izradu ilegalnog računarskog programa (virusa) za neovlašteni upad u informacijske sistem, za što bi mogla biti osuđena do jedne godine zatvora, a druga za pranje novca, za što je zakonom predviđena kazna i do 10 godina zatvora.

Osumnjičenima je sudskom odlukom blokirano raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom.

Iako slovenska policija i FBI u sadašnjoj fazi istrage nisu izašli s imenima uhapšenih, slovenski portali navode da se u jednom slučaju radi o osobi pod nadimkom "Iserdo" kojim se predstavljao na internetu nudeći svoj program-virus po cijenama od 500 do 1.300 eura iza kojega se krije 23-godišnji mariborski student D.J. (Dejan Janžekovič) kojega je policija ispitala, a onda pustila uz kauciju.

Osumnjičena za pranje novca je navodno također 23-godišnja Mariborčanka, njegova prijateljica, na čiji je račun stizao novac za virus. Ona se, navode slovenski mediji, brani da nije znala o čemu je riječ i negira da je bila svjesna da se radi o pranju novca.

Španska policija je prije pet mjeseci, u saradnji s kriminalističkim policijama drugih država, uhapsila tri osobe povezane s istim slučajem. Riječ je o cyber-kriminalcima koji su preko mreže "Mariposa net" od kraja 2009. zarazili 12 miliona računara po svijetu koja pripadaju preduzećima, bankama i pojedincima, preuzimajući nad njima kontrolu virusnim programom kako bi neovlašteno došli do zaporki za online-bankovno poslovanje i do brojeva kreditnih kartica. Šteta koja je time izazvana za sada nije poznata, rečeno je na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Predstavnik bečkog ureda FBI-a Stephen Gaudin koji je nazočio konferenciji za novinare u Ljubljani rekao je da ne može otkriti više detalja u vezi sa slučajem zbog interesa međunarodne istrage, ali je pohvalio slovenske kolege zbog rezultata i saradnje.