Tehnologija
8

Slijetanje postalo rutina: Falcon 9 se po šesti put uspješno vratio na Zemlju

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Raketa Falcon 9 kompanije Space X uzletjela je sa platforme na američkom Cape Canaveralu u sebi noseći japanski komunikacijski satelit JCSAT 16. Nakon obavljenog sada već rutinskog posla, raketa se isto tako rutinski vratila na Zemlju.

Riječ je o šestom uspješnom vertikalnom slijetanju rakete američke privatne firme. Kako bi se olakšao odabir mogućih tačaka kontakta sa tlom, čelnici kompanije odlučili su kreirati plutajuću platformu na moru koja bi se prilagođavala najlakšoj opciji rute slijetanja.

Slanje satelita u geostacionarnu orbitu otežava raketin silovit put ka Zemlji, pa je i ovoga puta korištena platforma. Također, iako bi slijetanje na tlo također bilo prihvatljivo, platforma omogućava ekonomičniju potrošnju goriva koje u raketi ostaje nakon lansiranja.

Space X je osnovao Elon Musk poznat i kao čelnik Tesla Motorsa i suosnivač PayPala. Njegov je cilj razviti jeftinije putovanje u svemir, a jedan od načina kreiranja uslova za takav svijet jeste razvoj raketa koje će se moći koristiti više puta.