Apsolutni rekord
4

SanDiskov prototip od 8TB je najveći SSD na svijetu

D. B.
Na Consumer Electronics Showu mali flash drive uređaji ogromne memorije su praktično postali tradicija, a SanDisc je predstavio prototip novog prenosnog SSD kojim je postavio rekord.

Radi se o prenosnom eksternom SSD-u od čak 8TB koji je uprkos velikoj memoriji ipak proprilično mali te lako može stati u džep kao i svaki drugi eksterni SSD.

SanDisc zna svoj posao, a prošle godine je predstavio eksterni SSD od 4TB veličine dlana. Iako SSD nije u prodaji, ipak ima impresivne specifikacije među kojima je podrška za SuperSpeed USB transfer protokol do 20 Gbps.

Iako je SSD od 8TB samo prototip te nije dostupan u prodaji, ipak predstavlja eksperiment koji bi nešto kasnije mogao rezultirati proizvodom za tržište. Osim toga, SanDisk će kasnije ove godine na tržište plasirati Ultra Dual Drive Luxe USB Type-C flash drive od 1TB, koji je također predstavljen na ovogodišnjem CES-u.

SanDisk je prvobitno predstavio veoma mali USB-C flash drive od 1TB na CES-u prije dvije godine, a taj proizvod je konačno stvarnost. Posjeduje USB-A port koji mu omogućava da se koristi na gotovo svakom tipu kompjutera. Tačan datum početka prodaje i cijena zasad su nepoznanica.