Galaxy na američkom tržištu
0

Samsung dobio najveću bitku do sada, dozvola za prodaju u SAD-u

Sarajevo-x.com
Kompanija Samsung je dobila do sada najvažniju bitku sa Appleom čiji je zahtjev za zabranu prodaje uređaja Galaxy na tržištu SAD-a odbijen, objavioje Daily Mail.

Samsung i Apple imaju pravne sporove u deset zemalja, no najvažnije i najveće je tržište u SAD-u.

Pobjeda Samsunga je uslijedila nakon što je ovoj kompaniji dozvoljeno da u Australiji prodaje svoje tablet kompjutere Galaxy. Dionice Samsunga su porasle za 2 posto.

Samsung je nadmašio Apple i postao najveći proizvođač pametnih telefona u trećem kvartalu. Da je kojim slučajem privremeno zabranjena prodaja Samsungovih uređaja u SAD-u, to bi se negativno odrazilo na ovu kompaniju, posebno zbog činjenice da je Apple predstavio iPhone 4S u oktobru.

"Vjerujemo da će nesuglasice vremenom nestati. U posljednje vrijeme se događaju pozitivne stvari za Samsung", rekao je analitičar CW Chung.

Bitka između dvije kompanije je doživjela vrhunac kada je Samsungov Galaxy počeo zauzimati udio na tržištu, koji pripada Appleu.

Danas je Samsung najveći svjetski proizvođač pametnih telefona. Nadmašio je rivale Apple i Nokiju. Mobiteli koji koriste operativni sistem Android pokrivaju 52,5 posto tržišta pametnih telefona, dok je taj procent za Apple samo 16,6 posto.

No, tablet kompjuter Galaxy ima žestoku konkurenciju, baš kao i iPad. To je novi Amazonov Kindle Fire tablet kompjuter, koji je duplo jeftiniji i najprodavaniji je Amazonov uređaj u proteklih osam sedmica.

"Teško je očekivati da će dozvola za prodaju tablet kompjutera Galaxy imati veliki pozitivan učinak na Samsungov posao sa tablet kompjuterima i pravnim bitkama u drugim zemljama jer Apple ima pravo na žalbu. Zabrane u drugim zemljama neće biti uskoro poništene", rekao je Song myung-sub, analitičar kompanija HI Investment & Securities u Seoulu.

"Apple će nastaviti dominirati na tržištu tablet kompjutera jer je jedina prijetnja Amazon, dok se drugi proizvođači, uključujući Samsung, još uvijek bore", dodao je Song.

Apple je uložio žalbu protiv Samsunga u oktobru, a to je rezultiralo zabranom prodaje tablet kompjutera Galaxy 10.1 u Australiji. Galaxy 10.1 je bio najveća konkurencija Appleovom iPadu sve do predstavljanja Amazonovog Kindle Fire tableta.

Samsung je na drugom mjestu iza Applea kada je riječ o prodaji tablet kompjutera. Apple je uložio žalbu u ponedjeljak u Njemačkoj kako bi se zabranila prodaja Galaxy Taba 10.1N, redizajnirane verzije modela Galaxy 10,1, čija je prodaja već zabranjena u ovoj zemlji.

Eksperti vjeruju da bi stalne žalbe kompanija mogle dovesti do zabrane prodaje i drugih uređaja pa čak i njihove kompletne tehnologije.