Uspješna cyber odbrana
42

Ruski hakeri pokušali napasti ukrajinsku električnu mrežu, spriječili ih Microsoft i ESET

D. B.
Ukrajinske vlasti su saopćile da su ruski vojni hakeri pokušali napasti provajdera električne energije, no da je napad bio bezuspješan.

Ukrajinski CERT-UA tim tvrdi da je uspio spriječiti ruske hakere da dobiju pristup kompjuterima povezanim sa podstanicama i izbrišu sve podatke na njima. Da su Rusi ostvarili namjere, infrastruktura neimenovanog provajdera električne energije bi bila ugašena. Riječ je o kompaniji koja osigurava električnu energiju u gusto naseljenom dijelu Ukrajine.

Rusija je i ranije optuživana za hakerske napade na Ukrajinsku električnu infrastrukturu, no oni nisu bili uspješni od početka invazije u februaru ove godine. Podsjećanja radi, neki stanovnici Kijeva su 2014. i 2015. godine ostali bez električne energije zbog napada hakerske grupe Sandworm, krila ruske GRU vojno-obavještajne agencije.

Kompanija ESET specijalizirana za sigurnost na internetu pomaže ukrajinskoj odbrani, a ustanovljeno je da upravo Sandworm stoji iza najnovijeg napada. Navodno je korištena nova verzija malwarea Industroyer, koji je korišten i za gašenje električne mreže u Ukrajini krajem 2015. godine.

Ovog puta je ukrajinskoj odbrani od hakerskog napada pomogao Microsoft, kao i kompanija ESET, a napad je u konačnici odbijen. Ipak, hakeri su dobili pristup određenim sistemima te su uzrokovali ometanje rada jednog postrojenja, no napad je osujećen prije nego što je stanovništvo ostalo bez električne energije.