Tehnologija
0

VIDEO / Roboti na daljinsko upravljanje bi mogli postati potreba

Sarajevo-x.com
Roboti na daljinsko upravljanje koji pomažu ljudima bi mogli postati potreba u domaćinstvu. Inžinjer iz Tokija Tylor Veltrop pokazao je kako roboti mogu biti korisni. Sam je dizajnirao robota koji je othranio njegovu mačku. Cijeli sistem se sastoji od robota NAO, daljinskog upravljača Nintenda Wii, ekrana na glavi, Xbox Kinecta i pokretne trake.

Veltrop je svoju avanturu pokazao objavljivanjem videosnimka na videoservisu YouTube. On je opisao svoj projekt koji je trajao godinu dana. Objasnio je i da kontroliše ruke robota pomoću Kinecta i Wii kontrolora. Kretanjem robota upravlja pomoću pokretne trake, a očima robota vidi pomoću ekrana monitranog na glavu.

Kinect je kompatibilan sa svakom Xbox 360 konzolom i predstavlja kombinaciju kamere, senzora i mikrofona koji zajedno prate pokrete tijela i individualne glasove. Ova tehnologija je korištena u mnoge svrhe otkad je proizvedena.

Prošle godine je na događaju MIX11 u Las Vegasu kompanija Microsoft predstavila fotelju koju možete kontrolisati pomoću Kinecta. Veltropov projekt je također doživio uspjeh, iako je NAO jednom udario mačku po glavi nije ju povrijedio.

Veltrop je rekao da bi roboti na daljinsko upravljanje veoma brzo mogli postati dio svakodnevnice, no, da bi do toga došlo, potrebno je i dalje razvijati ovu tehnologiju. Njegov je cilj stvoriti robota koji će raditi u uslovima preopasnim za ljude, piše Daily Mail.