Novi izum Japanaca
0

VIDEO / Robot koji će vam donijeti doručak u krevet

Sarajevo-x.com
Jeste li ikada sanjali o tome da imate robota koji bi vam ujutro poslužio doručak u krevetu ili radio dosadne kućanske poslove? Pa, sve smo bliži mehaničnom kućnom osobolju, a upravo na jednom takvom androidu rade naučnici u Japanu.

Naučnici sa Univerziteta JSK Robotics Laboratory u Japanu razvili su humanoid nazvan Kojiro kojeg uče kako da se ponaša i hoda.

Ono što ga čini jedinstvenim jeste skeletna struktura koja je slična ljudskoj, a to podrazumijeva da su njegovi pokreti prirodniji.

Tim na čelu sa profesorom Nakanishijem smatra kako će ovaj robot, s obzirom da ima i kičmu, biti mnogo fleksibilniji i moći će obavljati brojne kućanske poslove.

"Roboti koji trenutno postoje nisu podobni za rad u našem svakodnevnom okruženju. Njihova teška tijela mogu povrijediti ljude ili načiniti materijalnu štetu, također zadaci koje trenutni roboti mogu obavljati su ograničeni“, navodi se u jednom naučnom časopisu.

Kod "običnih“ robota udove i torzo pokreću teški motori na zglobovima.

No, kod robota Kojiro ugrađeni su laki motori koji pokreću kablove koji su prikačeni na brojnim mjestima tijela robota. Također, čitavo tijelo robota je uglavnom izrađeno od lakih i fleksibilnih materijala, zahvaljujući kojima je robot pokretniji.

Tim naučnika sada planira načiniti kompjuterski algoritam kojim će se kontrolisati pokreti robora, te se naučnici nadaju da će jednog dana ovaj robot biti u mogućnosti da čini složene pokrete koristeći sve svoje udove. Kada se to desi, možete očekivati da vam jedan robot Kojiro donese doručak u krevet.