Tehnologija
0

Ribe-roboti mjere zagađenost voda

Sarajevo-x.com
Britanski istraživači s Univerziteta Essex rade na projektu vrijednom više od dva miliona eura, koji podrazumijeva praćenje zagađenih voda pomoću riba-robota. U ribama će biti ugrađeni senzori za registrovanje zagađenosti vode, a one će raditi kao tim, bez ikakve pomoći čovjeka, pišu britanski mediiji.

Ribe-roboti, pola metra duge, 15 cm visoke i 12 cm široke, moći će komunicirati između sebe, te na taj način tražiti oblasti koje su zagađene. Pomoću ugrađenih senzora, ribe će moći registrovati zagađivače voda.

Kada jedna riba pronađe zagađenu vodu, ostalim ribama-robotima putem GPS-a šalje koordinate.

"U svakom timu će biti pet riba koje će neprestano tragati za zagađenom vodom. Kada pronađu zagađenu vodu, podatke šalju ostalim timovima riba-robota", kazao je vođa ovog istražvačkog projekta Dongbing Gu.

Ribe se kreću talasanjem tijela, a peraje i rep koriste za promjenu smjera. Predviđa se da će se ove ribe-roboti moći kretati brzinom i do pola metra u sekundi.

Rad na prototipu će biti završen za 18 mjeseci. Različite vrste senzora će biti ugrađene u ribe-robote, a podaci do koji se dođe će moći biti korišteni u izradi 3D mape o zagađenim vodama, te će tako pronaći najbolji način za čišćenje zagađenih voda.