Tehnologija
0

Revolucija robotike u budućnosti medicine

Sarajevo-x.com
U naredne dvije decenije roboti će uvesti pravu revoluciju u oblast hirurgije, a inovacije će nastaviti da pomiču granice medicine, piše CNN.

Mike Rustic, predavač mehaničkog inžinjeringa na Imperial Collegu u Londonu vjeruje da će sprave kao što je "Da Vinčijev sistem" umnogome utjecati na oblast hirurgije.

Ova sprava prvi put se pojavila 1991. godine, omogućavajući doktoru kontrolu nad robotičkom rukom sa konzole, čime je obezbijeđen trodimenzionalni prikaz zahvata.

Rustic smatra da će se roboti sve više koristiti i kod zahvata na srcu.

Nova izložba na ovog koledžu pod nazivom "Sci-Fi Surgery: Medical Robots" prikazala je prototipe mikrorobota dizajniranih da sami rade na čovjekovom tijelu. Minijaturni roboti mogli bi biti ubačeni u tijelo pacijenta da prikupljaju informacije ili izvode medicinske procedure.

Ipak, na ovom polju ima još dosta posla. Iako su takozvane "pilula-kamere", koje pacijenti progutaju i koja im snimi probavni sistem, već u upotrebi, do mikro sprava proći će još mnogo vremena.

Profesor Pier Cristoforo Giulianotti budućnost medicine vidi u minijaturnim mašinama koje prikazuju informacije na displeju i tako pomažu doktorima u radu. Kaže da ne može predvidjeti kad će roboti zamijeniti hirurge, ali ne sumnja u njihovu važnost.