Tehnologija u službi vjere
0

Ramazan je lakši uz iPray, iQuran ili Find Mecca

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Islamska tradicija u modernom dobu dobila je sasvim drugi oblik. Sveti muslimanski mjesec ramazan lakše je prepostiti uz mobilne aplikacije koje će vas podsjetiti kad je vrijeme za početak i kraj posta, kao i za molitvu.

Jedna od korisnih je i "Find Mecca", aplikacija koja poput kompasa služi za pronalazak smjera prema kojem se treba okrenuti prilikom klanjanja namaza, a tu je i program "Mosque Finder", koji savremenim muslimanima u nepoznatom gradu pronalazi najbliže mjesto za molitvu, te "iPray" i "iQuran".

Aplikacije za uređaje poput iPhonea i iPada, naravno, ne služe samo u toku ramazana i ne tiču se samo molitve ili posta. Neke će vam pomoći da pronađete restoran u kojem hranu pripremaju prema islamskim pravilima prehrane, ali će vas naučiti i kako ispravno izgovarati riječi na arapskom jeziku.

Ezani kojima se vjernici pozivaju na molitvu na mobilnim uređajima posebno su popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom da tamošnje džamije nemaju vanjske zvučnike sa kojih se čuje glas mujezina, kao u islamskim zemljama.

Glasnogovornica kompanije "Apple" Trudy Muller kaže da oni ne prate više od 225.000 aplikacija, tako da ne znaju koliko ih je tačno sa islamskom tematikom. I "Nokia" nudi slične programe, a neki su i besplatni. Većina ih ipak košta od 99 centi do 2,99 dolara.

Vlasnik knjižare sa islamskim djelima u gradu Patersonu u New Jerseyu, Zinnur Tabacki, objašnjava kako islam nije protiv tehnologije i kako su sada stvari lakše i brže.

Džamija u kojoj se on najčešće moli zove se Velika džamija. I tamo se osjeti dodir modernizma. Za sve one koji su stari, bolesni i nemaju mogućnost da prisustvuju zajedničkom klanjanju namaza obezbijeđen je direktan prenos putem interneta, i to zahvaljujući 16 kamera instaliranih iz sigurnosnih razloga.

Praćenje molitvi i hutbi posebno je popularno među rodbinom imigranata koji se priključe i slušaju isto što i njihovi voljeni u New Jerseyu, javlja AP.

"Ljudi smo i ponekad zaboravimo na namaz, pa ga kasnije moramo nadoknaditi", kaže 35-godišnji James Otun, koji na svom iPadu čita Kur'an. "Sada su stvari sasvim drugačije. Ko god je ovo izmislio Bog ga blagoslovio."