Njemačka
0

Prvi ekološki avion na svijetu obavio probni let

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi ekološki avion na svijetu nulte emisije štetnih gasova, koji je u stanju da leti koristeći jedino snagu sistema gorivnih ćelija, obavio je prvi probni let u Njemačkoj, s aerodroma u Hamburgu, saopćili su proizvođači.

Letjelica s tim motorom može da pređe 750 kilometara i da leti pet sati, a na izradi motora koji se koristi za njeno pokretanje angažovani su stručnjaci njemačkog vazduhoplovnog centra (DLR), njemačkih firmi Lange Aviation, BASF Fuel Cells i danske kompanije Serenergi.

Sistem koristi vodonik kao gorivo, a pokreću ga galvanske ćelije koje proizvode električnu energiju iz energije koja se oslobađa elektrohemijskom reakcijom goriva s kiseonikom u vazduhu, bez unutrašnjeg sagorevanja. Jedini proizvod sistema gorivne ćelije je voda, što znači da je novi motor potpuno ekološki čist, da koristi obnovljive izvore energije i da ima nultu emisiju štetnih gasova, ističe DLR.

  • Premda je sistem gorivnih ćelija možda još daleko od toga da postane primarni izvor energije za pokretanje komercijalnih aviona, on predstavlja interesantanu i značajnu alternativu sadašnjim sistemima dobijanja enegrije, kao jedan pouzdan snabdijevač energijom koja se proizvodi neposredno u letjelici, navodi se u saopćenju proizvođača.

Iako se danas dosta nade polaže u vodonično-kiseonične gorivne ćelije, koje bi se koristile za pogon automobila, odnosno njihovih elektromotora, skladištenje vodonika je najveći problem, s obzirom na to da je on u smjesi s vazduhom veoma eksplozivan.

Trenutno se gorivne ćelije koriste u automobilskoj industriji, kao i na raketnim kosmičkim letjelicama i podmornicama.