Već je testirana
28

Prototip Wilsonove košarkaške lopte je napravljen 3D printerom i ne sadrži zrak

D. B.
Kompanija Wilson je proizvela prototip košarkaške lopte kojoj uopće nije potreban zrak.

Kada je riječ o sportskoj opremi, suština se nije mijenjala, a to se posebno odnosi na lopte za različite sportove, od košarke, preko nogometa pa do odbojke. Wilson, jedan od vodećih proizvođača sportske opreme u svijetu, ipak traži inovacije pa je predstavio prototip košarkaške lopte napravljen pomoću 3D printera, koji bi mogao promijeniti način igranja ove igre.

Ključna inovacija je u tome što prototip lopte ne sadrži zrak, odnosno što zrak prolazi kroz loptu zahvaljujući njenom uzorku rupa na površini. Umjesto da koristi zrak pod pritiskom kako bi se odbijala, lopta zapravo koristi prirodnu elastičnost smole od koje je napravljena.

Ono nije prvi put da se 3D printani materijali proučavaju kao zamjena za zrak pod pritiskom. Proizvođač guma Bridgestone već duže od deset godina radi na gumama bez zraka iako uspjeh varira.

Guma bez zraka koja funkcioniše na svim terenima i u svim vremenskim uvjetima veći je izazov od proizvodnje košarkaške lopte koja će imati dobre performanse na različitim košarkaškim terenima, no to znači da predstavlja jednostavan zadatak.

Dr. Nadine Lippa, Wilsonova menadžerica odjela za istraživanje i razvoj, dobila je težak zadatak kada se pridružila kompaniji, a to je da reinventira košarkašku loptu.

Ona je sarađivala s kompanijom General Lattice kako bi se proizvela 3D struktura lopte, koja ima niz šestougaonih rupica umjesto tradicionalnih kožnih panela. Wilson je digitalni fajl s dizajnom ustupio firmi EOS koja ga je pretvorila u stvarnost. Lopta je proizvedana uz pomoć procesa aditivnog 3D printanja, slojeva praha i višestrukih prelaza laserom kako bi se dobila lopta. Aditivna proizvodnja je bila pravi izbor za proizvodnju prototipa lopte bez zraka, a kako tvrde iz EOS-a, zapravo "jedina poznata tehnologija koja je mogla oživjeti koncept".

Nakon proizvodnje, uslijedio je proces sušenja i bojanja kako bi se dobio prepoznatljiv crni izgled. Potom je lopta poslana u Wilson NBA postrojenje za testiranje u Idahu, gdje su košarkaši procjenjivali funkcionalnost prototipa kao košarkaške lopte. Kompanija je zasad veoma ohrabrena rezultatima.

Wilsonov potpredsjednik za inovacija Bob Thurman je izrazio zadovoljstvo prvim korakom, no ipak je teško reći da li će prototip nazvan The One ikada stići do faze proizvodnje. Ipak, košarkaška lopta kojoj nije potreban zrak i koja može pružiti dobre performanse sigurno će zainteresovati ljubitelje sporta.