Tehnologija
0

Prodano 20 miliona kopija Windows Viste

Sarajevo-x.com
Microsoft je objavio izvještaj o prodaji njihovog novog operativnog sistema. U izvještaju stoji da je od 30. januara do 28. februara 2007. godine prodano 20 miliona kopija Windows Viste. No kada se malo pažljivije pogleda izvještaj, ova brojka ne izgleda tako impresivno.

U izvještaju je upoređena prodaja Viste sa Windowsom XP 2001. godine u istom vremenskom rasponu. Tada je prodano 17 miliona kopija XP-a, što čini Vistu znatno uspješnijom. No ipak, da li je to tako?

Od oktobra prošle godine, proizvođači računara nudili su svojim kupcima besplatni ili jako jeftin upgrade na Vistu. Tako su u izvještaj uvrštene i kopije koje su proizvođači kupovali za upgrade, kopije u prodavnicama, kao i kopije koje su se mogle dowloadati sa Microsoftovog sitea.

Michael Silver, potpredsjednik kompanije za istraživanje Gartner rekao je da trenutni izvještaj ne reflektuje realno stanje prodaje Windowsa Vista. Na oko 12 do 15 miliona računara napravljen upgrade sa Windowsa XP na Vistu te brojka od 20 miliona nije ni upola impresivna kao što Microsoft želi da izgleda, rekao je Silver.