Momo-2
55

Privatna japanska raketa pala na zemlju nakon manje od 10 sekundi leta

Klix.ba
Privatna japanska raketa eksplodirala je u subotu, 30. juna, netom nakon što je lansirana sa mjesta za testiranje blizu grada Taiki, na japanskom sjevernom ostrvu Hokkaido.

Bio je to drugi neuspjeli pokušaj pokretanja Interstellar Technologiesa, koji je postao prva japanska kompanija koja je lansirala privatnu svemirsku raketu prije 11 mjeseci, 30. jula 2017. Njena prva raketa, Momo-1, srušila se u okean nakon što je izgubila kontakt sa kontrolorima leta oko 70 sekundi nakon što je lansirana, javlja The Japan Times.

Tako ni njihova raketa Momo-2 nije imala više sreće. Lansirana je u 5:30 ujutru po lokalnom vremenu 30. juna, a jedva je napustila polazište prije nego što je izgubila svoj nagib i podlegla gravitaciji, nakon čega se srušila na lansirnu površinu. Letjela je manje od 10 sekundi.

Predsjednik kompanije Interstellar Technologies Takahiro Inagawa rekao je novinarima da je Momo-2 izgubio potisak 4 sekunde nakon podizanja i da je, kako navodi The Japan Times, najveći problem sa glavnim motorom rakete.

Raketa je prvobitno trebalo da bude lansirana u aprilu, ali je misija odložena kada su inžinjeri otkrili curenje azota.