Poruka iz Microsofta
0

"Prestanite koristiti zastarjeli Internet Explorer 6"

Sarajevo-x.com
Nova internet-stranica poziva korisnike da počnu koristiti najnoviju verziju Microsoftovog browsera IE.

Kompanija Microsoft je pokrenula kampanju u kojoj želi da njhovi korisnici prestanu koristiti verziju browsera koja je stara deset godina. Cilj je smanjiti korištenje IE 6 u svijetu na ispod 1 posto, piše Telegraph.

Internet-stranica www.theie6countdown.com je dizajnirana da prati udio Internet Explorera 6 na svjetskom tržištu.

"Trenutno jedan od četiri korisnika koriste IE 6, browser kojem nedostaju moderni standardi i koji nema mogućnost pružanja zadovoljavajućeg iskustva", navodi se u saopštenju Microsofta.

Microsoft je pretrpio brojne kritike zbog sigurnosnih problema sa IE6, kojeg koriste čak i velike kompanije u svijetu. Iako samo 3,5 procenata Britanaca koriste IE6, u Kini je taj procenat dosta veći i iznosi 34,5 posto. Samo Norveška i Finska imaju broj korisnika koji koriste IE6 manji od 1 posto.

Kompanija apeluje na posjetitelje stranice da i druge korisnike obavijeste o nedostatcima IE6.

Microsoft će uskoro predstaviti IE9, a internet-stranica poziva korisnike da instaliraju barem IE8. Internet Explorer 9 "obećava da će biti fokusiran na moderne standarde". Drugi browseri su zabilježili brz rast. Google Chreome je browser koji se najbrže širi na tržištu, a neki korisnici koji trenutno koriste IE6 će početi koristiti browser drugog prizvođača.