Kraj jedne ere
122

Bio je najgori, ali je bio dio porodice: Korisnici mreža "oprostili" se od Internet Explorera

I. B.
Brojni su se oprostili od pretraživača koji je tako dugo skupljao prašinu
Brojni su se oprostili od pretraživača koji je tako dugo skupljao prašinu
Jučer je zvanično ugašen Internet Explorer. Iako je već godinama skupljao prašinu na ekranima računara te bio meta ismijavanja jer je brzinom "kaskao" za drugim preglednicima, činjenica da ga više neće biti mnoge je rastužila.

Vijest da će nas Internet Explorer napustiti nakon 27 godina bila je poznata još od ranije, a kada je kucnuo taj čas, društvene mreže preplavile su razne šale, ali i nostalgične objave posvećene njemu.

Korisnici interneta osjetili su potrebu reći zbogom Microsoftovom pregledniku koji je, unatoč tome što je bio laka meta za sprdnju, igrao značaju ulogu u historiji surfanja, što je potvrdio jedan korisnik.

"Trebale su čitave godine da preuzmeš stvari, stalno si 'štekao' , a drugi preglednici prilično su te brzo zamijenili. Ali ti si jedan od prvih preglednika koje sam koristio, i zahvaljujući tebi imam puno uspomena. Zbogom, prijatelju", napisao je on.

Tom Warren, urednik The Vergea, podijelio je mini-strip koji pokazuje kako je (ne)slavni preglednik prestao reagirati čak i kada je trebao otići sa ovoga svijeta.
"Je li Internet Explorer ikada doista mrtav?", pitao je on.

Neki su pisali kako se nakon ovoga osjećaju staro, a neki su se našalili i na račun "kluba 27".

[TWITTER]1537028421351505920[/TWITTER]

Brojne šale podrazumijevale su i one Explorera "na postelji", ali i sa nadgrobnim spomenicima. Jedna od njih je ona sa logotipima drugih preglednika poput Chromea i Mozille koji su "pozirali" na grobu Internet Explorera.
Neki su poručili kako je ovo "kraj jedne ere", drugi da je "bio grozan, ali dio porodice", a treći, naravno, ni sada nisu mogli zaboraviti "brzinu" ovog preglednika.
"Internet Explorer gasi se nakon 27 godina. Čini se da malo kasni, kliknuo sam na 'zatvori' prije 26 godina", napisao je Scott Hanselman.
"Ovo je najbolja šala o Internet Exploreru na koju sam naišao", poručio je drugi.

Jedan od njih je uz fotografiju iz filma "Toy Story", zaključio kako "rastanci nikad nisu jednostavni",

Također, jedan korisnik podijelio je i pravu fotografiju nadgrobnog spomenika posvećenog Internet Exploreru. On se nalazi u Južnoj Koreji koja se, sve do jučer, oslanjala na ovaj preglednik te oni, razumljivo, imaju razloga biti još nesretniji.
"Bio je dobar alat za preuzimanje drugih preglednika", piše ispod.

Inače, Sean Lyndersay, generalni direktor Microsoft Edge Enterprisea, jučer se u svojoj objavi zahvalio milionima ljudi koji su koristili Internet Explorer kao svoja "vrata" u svijet interneta.

Stari preglednik je sada zamijenio Microsoft Edge, koji, prema njegovim riječima, nudi više brzine i sigurnosti.