Za prelazak rijeka
32

Pomoć Ukrajini vrijedna 400 miliona dolara uključuje i mobilne mostove

D. B.
Američka vojska je potvrdila da će ukrajinskim snagama ustupiti Armored Vehicle Launched Bridges mostove, odnosno AVLB.

Riječ je o mobilnim mostovima baziranim na šasiji tenka M60, a koji će ukrajinske snage dobiti od SAD-a u sklopu vojne pomoći vrijedne 400 miliona dolara.

Paket sigurnosne pomoći sadrži municiju i pomoćnu opremu, a SAD su od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine donirale opremu vrijednu više od 30 milijardi dolara.

Aktuelna američka vlada je 33 puta iskoristila ovlašenja za korištenje sredstava u svrhu pomoći Ukrajini. Kao dio paketa SAD uključuju dodatne topničke projektile od 105, 155 i 25 mm, kao i dodatno municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti.

Što se tiče AVLB mostova, oni su dizajnirani da prate oklopne kolone te im omogućavaju da prelaze rijeke, potoke, kanale i rovove. Mostovi se nose na šasijama oklopnih vozila te se koriste na obalama rijeka ili potoka. Kada se prelazak završi, vozilo podiže most na drugoj obali i nastavlja dalje.

S obzirom na činjenicu da Ukrajina dobija i tenkove od različitih država, mobilni mostovi će biti od velike koristi.

Paket pomoći uključuje i alate za uklanjanje prepreka, kao i opremu za rušenje. Dio paketa su i rezervni dijelovi za drugu terensku opremu, opremu za testiranje, ali i dijagnostiku, održavanje i popravku vozila.