I pored brojnih igraćih konzola
0

PC još uvijek glavni u svijetu video igara

Sarajevo-x.com
Kompjuter je još uvijek 'vladar u carstvu video igara' piše u izvještaju udruženja proizvođača i korisnika video igara, PC Gaming Alliance.

Na otvorenju konferencije o razvoju video igara u San franciscu, organizacija PC Gaming Alliance objavila je da je u 2008. godini industrija video igara ostvarila profit od 11 milijardi dolara.

Isto tako, putem istraživanja i anketa među korisnicima, čelnici organizacije su izjavili da je PC još uvijek glavni što se tiče video igara, čak i pored velike popularnosti igraćih konzola XBox Live i PlayStation.

U svijetu postoji oko milijardu ljudi koji posjeduju kompjuter, a 250 miliona njih su gameri, dodaju iz PC Gaming Alliance.

Samo Amerikanci su u 2008. godini potrošili 21 milijardu dolara na hardver, softver i dodatke video igara, što je za tri milijarde dolara više nego u 2007. godini.

'Industrija video igara je daleko od recesije, čak naprotiv, jedna je od rijetkih koja opstaje unatoč finansijskoj krizi, ali to ne znači da dizajneri i proizvođači ne trebaju biti kreativni', izjavio je marketinški stručnjak Meggan Scavio.