Korisni pomagači
6

Ovo je deset najboljih Android aplikacija koje bi svi korisnici trebali instalirati

Dž. L.
Ilustracija: Shuttertock
Ilustracija: Shuttertock
Postoje tone nevjerovatnih Android aplikacija, ali njihova korisnost obično je ograničena na navike ljudi koji ih koriste. Međutim, ukoliko tragate za onim najboljim, donosimo vam deset Android aplikacija koje su postale sveprisutne u gotovo svim mobilnim uređajima i koje svi mogu koristiti.

Vjerovatno mnoge od ovih aplikacija već imate instalirane u vašim uređajima i realtivno ste upoznati s njima. Ipak, ukoliko ste propustili instalirati neku od navedenih, možda ćete promijeniti mišljenje kada se upoznate s njima, piše Android Authority.

1Weather

Cijena: Besplatno/1,99 dolara

1Weather je bez premca najbolja aplikacija za prognozu vremena. Ima veoma jednostavan dizajn koji vam prikazuje trenutno vrijeme, prognozu do 12 sedmica unaprijed, vremenski radar i druge zanimjive statistike. Uz aplikaciju dobijate i opciju upozorenja na vremenske neprilike poput oluja, velikih padavina, jakog vjetra i slično. Besplatna verzija aplikacije ima sve mogućnosti sa oglašavanjem, dok naplata od 1,99 dolara uklanja reklame. Inače, i jedna i druga verzija rade na isti način. Neke od drugih sjajnih vremenskih aplikacija uključuju Dark Sky, Weather Underground i Today Weather.

U ovoj sedmici ITAcademy svima koje zanima razvoj mobilnih aplikacija poklanja popust od 800 eur na cijene školarine. Za najbržeg i najsretnijeg čitaoca ITAcademy je obezbjedila i besplatan online kurs Razvoj Android aplikacija u trajanju od 2 mjeseca. Prijavite se OVDJE i kreirajte Vašu prvu aplikaciju.

Bouncer

Cijena: 0,99 dolara

Bouncer je bio izbor Android Authorityja za najbolju aplikaciju 2018. godine. Riječ je o sigurnosnoj aplikaciji sa jedinstvenom premisom. Aplikacija vam omogućava pružanje privremenog odobrenja aplikacijama. Tako, na primjer, možete pustiti Facebooku pristup svojoj lokaciji dovoljno dugo da se označite na nekom mjestu, a Bouncer onemogućava tu dozvolu nakon što napustite Facebook. Ovo je sjajan način da se iskoriste sve funkcije popularnih aplikacija za društvene medije bez "kopanja" po vašim postavkama. Bouncer košta 0,99 dolara.

Foto: Android Authority
Foto: Android Authority

Google Drive

Cijena: Besplatno/od 1,99 do 299,99 dolara mjesečno

Google Drve danas mnogi koriste kao odlično rješenje za trajno spašavanje do 15 gigabajta sadržaja. Možete po želji kupiti i više prostora za pohranu. Ono zbog čega je Google Drive toliko poseban je paket Androidovih aplikacija koje su uz njega priložene, a uključuju Google dokumente, Google tablice, Google prezentacije, Google fotografije, Gmail, Google kalendar i Google Keep. Između uredskih aplikacija te aplikacija Photos i Keep Notes za vođenje bilješki, Google Drive vam pruža mogućnost da budete produktivniji. Neke od funkcija ovih aplikacija uključuju saradnju uživo, zajedničko dijeljenje dokumenata i kompatibilnost s dokumentima Microsoft Officea.

Foto: Android Authority
Foto: Android Authority

Google Maps i Waze

Cijena: Besplatne

Google Maps uz opciju navigacije važi gotovo za najbolju Android aplikaciju ikada. Uz česta, gotovo sedmična ažuriranja, dobijate aplikaciju sa nevjerovatnim popisom značajki. Google Maps vam omogućava pristup mjestima koja su zanimljiva, podacima o saobraćaju, uputama za lokacije poput stajališta za odmor ili benzinske pumpe, a čak vam omogućava da sada imate i izvanmrežne karte. Ako tome dodate Waze, neće vam trebati druga navigacijska aplikacija.

Foto: Android Authority
Foto: Android Authority

Google Assistant / Google Feed / Google Search

Cijena: Besplatne

Ovo je jedna ozbiljno moćna aplikacija koja djeluje na većin i Android uređaja. jednostavno preuzmite aplikaciju, a atim je omogućite. Od tog trenutka možete pitati vašeg glasovnog asistenta sve što želite, a podržava i razna naredbe poput kontrolisanaj svjetla. Pored toga, postoji mnoštvo proizvoda koje možete povezati s vašim Google asistentom. Sve hardverske stvari koštaju, ali Google Assistant je besplatan.

LastPass Password Manager

Cijena: Besplatno/12 dolara godišnje

LastPass je jedna od onih neophodnih Android aplikacija. To je upravitelj šiframa koji vam omogućava da spasite svoje šifre na siguran način. Pored toga, može vam pomoći generisati gotovo nemoguće šifre koje ćete koristiti na svojim računima. LastPass ima podršku za više platformi, tako da aplikaciju možete koristiti na računaru, mobilnim uređajima, tabletima ili bilo čemu. Postoje i druge aplikacije za čuvanje vaših šifri, ali LastPass je uvijek jedan korak ispred. Uz to, premium verzija je jeftina. Možete instalirati i LastPass Authenticator koji radi zajedno sa LastPass Password menadžerom radi dodatne sigurnosti. Postoje i druge sjajne opcije poput 1Password, Dashlane, Bit Warden, KeepassDroid i drugih koje su jednako dobre.

Nova Launcher

Cijena: Besplatna/ 4,99 dolara

Nova Launcher važi za najpopularniji launcher jer posjeduje najeći broj vizualnih opcija, ogroman broj tema i paketa ikonica koje se mogu skinuti. Uz ovu aplikaciju možete podešavati izgled vašeg početnog ekrana, liste aplikacija, bedževa za notifikacije... Aplikacija je besplatna uz oglašavanje, a verzija bez reklama košta 4,99 dolara. Oni koji pak traže nešto jednostavnije, možda će htjeti isprobati Launchair Launcher, Hyperion Launcher i Rootless Launcher.

Foto: Android Authority
Foto: Android Authority

Podcast Addict

Cijena: Besplatno/ 3,99 dolara

Podcast Addict jedna je od najboljih Android aplikacija koja cam pruža pristup više od 550.000 podcasta s razvrstavanjem na temelju kategorija i vrhunskihodabira. Također možete pregledavati mreže podcasta na temelju prilagošenih preporuka. Podcast Addict ima ugrađene i efekte kao što su brzina reprodukcije, pojačavanje glasnoće ili preskakanje tišine. Pored toga, aplikacija proširuje svoju podršku za reprodukciju putem Chromcast i Sonos mreža. Ako želite Podcast Addict bez oglašavanja, morat ćete izdvojiti 3,99 dolara.

Foto: Android Authority
Foto: Android Authority

Pulse SMS ili Android Messages

Cijena: Bersplatne/ 10,99 dolara/ 0,99 dolara mjesečno

Postoje brojne sjajne SMS aplikacije. Međutim, dvije su iznad ostalih - Pulse SMS i Android Messages. Pulse SMS nudi opciju tematiziranja, GIF podršku, razgovore zaštićene šifrom, crnu listu za neželjenu poštu, podršku za dual SIM i još mnogo toga. Android Messages je malo osnovniji, ali je jednostavan i odlično radi svoj posao. Pulse možete kupiti odjednom za 10,99 dolara, dok mjesečna pretplata košta 0,99 dolara. Android Messages je besplatan. I jedna i druga aplikacija imaju svoje prednosti i nedostatke, ali se smatraju najboljim opcijama. Textra je još jedna sjajna opcija.

Solid Explorer

Cijena: Besplatan trial/2,99 dolara

Solid Explorer je najbolji za prebacivanje i spašavanje podataka na Dropbox, Google Drive i OneDrive, a pri tome je vrlo jednostavan za upotrebu. Solid Explorer sadrži Material Design, podršku za arhiviranje, podršku za najpopularnije usluge za radu u oblaku, pa čak i neke druge korisničkih stvari poput podrške za FTP, SFPT, WebDav i SMB / CIFS.

Aplikacija izgleda sjajno, nevjerovatno je stabilna i jednostavno dobro funkcionira, piše Android Authority. Solid Explorer možete isprobati besplatno 14 dana, a nakon toga ćete morati platiti 2,99 dolara nastavak korištenja.