Očekuje se u decembru
13

OnePlus potvrdio detalje o nadolazećem smartphoneu OnePlus 12

D. B.
Smartphone OnePlus 12 stiže uskoro kako bi zamijenio odlazeći OnePlus 11 koji je predstavljen u februaru ove godine, a prije "svečanog trenutka, kompanija OnePlus je potvrdila neke detalje o novom flagshipu.

OnePlus 12 će "svjetlo dana" vjerovatno ugladeti u decembru. Brojni detalji o smartphoneu kruže već sedmicama, a "procurili" su i renderi koji su otkrili dizajn.

Sada se putem kineske društvene mreže Weibo oglasio OnePlus i potvrdio da će OnePlus biti prvi smartphone na svijetu sa DisplayMate A+ Xi "Oriental Screen" ekranom 2K rezolucije i maksimalne svjetline od 2.600 nita. ITHome report piše da je kompanija potvrdila da Oppova prva generacija Display P1 čipa podržava "Oriental Screen" te da ima 18 DisplayMate A+ rejting.

X1 ekran ima dvostruko duži vijek u odnosu na industrijski prosjek. Performanse ekrana su poboljšane za 90 posto s ovim panelom, dok je potrošnja energije smanjena za 13 posto.

Ranije se spekulisalo da bi OnePlus 12 mogao dijeliti sličan dizajnerski jezik s modelom OnePlus 11, a nadolazeći model bi trebao pokretati novi Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 procesor.

Nazad bi se trebale nalaziti tri kamere, Sony IMX966 od 50 MP, UNX581 senzor od 48 MP s ultraširokim telephoto sočivima, kao i OmniVision VO64B senzor od 64 MP s 3x optičkim zumiranjem (uz hibridno zumiranje). Uređaj će napajati baterija kapaciteta 5.400 mAh s podrškom 100W brzog žičanog i 50W bežičnog punjenja.

Najvjerovatnije će koristiti OxygenOS 14 baziran na Androidu 14.