Pametni gradovi
4

Od 27. maja do 3. juna u Beču ponovo jedan od najvećih startup događaja u centralnoj Evropi ViennaUP

B. R.
Beč (Foto: Wirtschaftsagentur Wien)
Beč (Foto: Wirtschaftsagentur Wien)
U Beču će od 27. maja do 3. juna drugi put biti održan najveći startup događaj u centralnoj Evropi - festival ViennaUP.

Festival je namijenjen startupovima, investitorima, tehnološkim entuzijastima, vizionarima, ali i svima onima koje zanimaju teme pametnih gradova. Nakon što je prošle godine održan isključivo u digitalnom okviru, ovogodišnji ViennaUP će biti organizovan uživo i u hibridnom formatu. Inicijator festivala je Bečka privredna agencija.

Pametni gradovi, kreativne industrije i fintech su samo neke od tačaka ovogodišnjeg ViennaUP festivala sa više od 30 događaja, uključujući konferencije, umrežavanja, radonice i predavanja. Program otvara hackaton Sustainable Blockchain na kojem će programeri, dizajneri ali i drugi zainteresovani imati priliku kreirati revolucionarne aplikacije i osvojiti vrijedne nagrade.

U sklopu festivala 30. i 31. maja drugi put će biti održan Smart City Summit koji će se baviti izazovima prilikom kreiranja pametnih gradova. Grad Beč, bečka komunalna preduzeća, Aspern Smart City Research i Bečka privredna agencija pozivaju sve zainteresovane na dijalog o stvaranju gradova budućnosti.

Smart City Summit će u hibridnom formatu obuhvatiti predavanja i radionice, a fokus će biti na temama kao što su klimatska neutralnost, inovacije, participacija, inkluzivni grad bez barijera te grad kratkih udaljenosti. Za učešće nije potrebna kotizacija, a svi zainteresovani se mogu registrovati putem www.smartcitysummit.at.

Prošlogodišnje, prvo izdanje ViennaUP okupilo je online brojne domaće i međunarodne startupe, investitore, preduzeća i nove talente te im pružilo priliku da se povežu na međunarodnoj razini i bolje upoznaju s raznolikom bečkom startup zajednicom.