Tehnologija
0

Nova informativno-edukativna kampanja BSA u BiH

Sarajevo-x.com
Udruženje proizvođača poslovnog softvera, Business Software Alliance (BSA), danas je održalo konferenciju za novinare povodom pokretanja kampanje "BSA dolazi u Vaš grad!.“ Cilj ove kampanje je edukacija korisnika poslovnog softvera o prednostima korištanja licenciranog softvera odnosno štetnim posljedicama korištenja nelicenciranog softvera.

Tokom ove kampanje koja će trajati od oktobra do decembra 2007. godine, BSA predstavnici će posjetiti preko stotinu kompanija širom Bosne i Hercegovine. Tom prilikom predstavnici BSA će dati odgovore na pitanja vezana za licenciranje softvera i upravljanja softverskom imovinom. Ovo je izuzetna prilika da se direktori i uprave kompanija upoznaju sa prednostima koje donosi licencirani softver, kao što su povećanje produktivnosti, širenje poslovanja i uštede u resursima.

Pored toga, BSA predstavnici će davati i informacije o rizicima korištenja nelicenciranog softvera, kao što su gubitak poslovnih podataka, izloženost napadima virusa i drugog malicioznog softvera, nemogućnost nadogradnje na nove verzije, nepostojanje prava na tehničku podršku, te zakonske sankcije.

"BSA je odlučila pokrenuti ovu kampanju radi informisanja poslovnog sektora u BiH o problemu korištenja nelicenciranog softvera u poslovnim okruženjima. Tokom ove kampanje, odgovorna lica u kompanijama će imati priliku dobiti informacije o efikasnom iskorištavanju potencijala koje osigurava softver“, kazala je Milanović-Lalić, pravni savjetnik za BSA u BiH.

Korištenje nelicenciranog sofvera od strane organizacija ili pojedinaca iste često izlaže tehničkim problemima i virusima, a takve kompanije i pojedinici suočavaju se i sa nepostojanjem tehničke podrške, te krše zakonske propise.

Distribucija nelicenciranog softvera može rezultirati zatvorskom kaznom do 3 godine ili novčanom kaznom u iznosu od 5,000.00 do 50,000.00 KM, odnosno plaćanjem dogovorenog ili uobičajenog autorskog honorara ili naknade za takvu upotrebu, koja može biti uvećana do 200 %, bez obzira na to da li je nosilac prava pretrpilo stvarnu novčanu štetu zbog ove povrede ili ne. Nažalost, mnogi vlasnici kompanija i menadžeri često nisu svjesni lične odgovornosti u vezi sa nelegalnim korištenjem softvera u svojoj organizaciji.

"Microsoft BiH, kao jedna od članica BSA, koja u BiH aktivno prati sve aktivnosti ovog Udruženja, pozdravlja jednu ovakvu kampanju. Nadamo se da će ovo biti značajan doprinos u promjeni svijesti i prepoznavanju značaja i svih prednosti koje donosi korištenje licenciranog softvera,“ izjavila je Lejla Hadžiabdić, Marketing Manager, Microsoft BiH.

Nakon formalnog dijela konferencije svi prisutni novinari bili su u prilici da se pridruže BSA timu u nenajavljenoj posjeti bh kompaniji Orbico, te daju podršku zaštiti intelektualne svojine, te pomognu legalizaciji softvera u BiH u kojoj je, i pored svih inicijativa koje su do sada preduzete, stopa softverskog piratstva još uvijek među najvišim u Istočnoj Evropi.

Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (www.bsa.org; www.bsa.org/bih) je vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja. BSA je glas svjetske industrije komercijalnog softvera i njezinih partnera – proizvođača hardvera, pred nacionalnim vladama i na međunarodnom tržištu. Članovi BSA predstavljaju jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu.

Programi BSA podupiru tehnološke inovacije putem inicijativa usmjerenih na edukaciju i zagovaranje politike kojom se promiče zaštita autorskog prava, kibernetička sigurnost, trgovina i e-poslovanje.

Članovi BSA su Adobe Systems Inc., Apple Computer Inc., Autodesk Inc., Avid Technology Inc., Bentley Systems Inc., Borland Software Corp., Cadence Design Systems Corp., Cisco Systems Inc., CNC Software Inc./Mastercam, Dell Inc., Entrust Inc., Hewlett-Packard Development Company,L.P., IBM Corp., Intel Corp., McAfee Inc., Microsoft Corp., PTC, RSA Security Inc., SAP, SolidWorks Corp., Sybase Inc., Symantec Corp., Synopsys Inc., Tekla Corp., The MathWorks Inc. and UGS Corp.