Ometaju učenike u učenju
55

Nizozemska od naredne godine zabranjuje mobitele u učionicama

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uređaji među kojima su i mobiteli bit će zabranjeni u učionicama u Nizozemskoj od naredne godine kako ne bi ometali učenike pri učenju, saopćila je nizozemska vlada.

Inicijativa se uvodi u saradnju sa školama te če biti na snazi od početka naredne godine. Ipak, izuzetaka će biti, a oni uključuju učenike s medicinskim potrebama ili invaliditetom, kao i časove koji su fokusirani na digitalne vještine.

"Iako su mobiteli isprepleteni s našim životima, ipak im nije mjesto u učionici. Učenici se moraju fokusirati, treba im se pružiti prilika da dobro uče. Naučna istraživanja su pokazala da mobiteli to ometaju", rekao je ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf.

Različita istraživanja su pokazala da ograničavanje vremena koje djeca provode ispred ekrana poboljšava njihove kognitivne sposobnosti i koncentraciju.

Osim mobitela, nizozemski zakon se odnosi i na tablet kompjutere te pametne satove. Ipak, saopćeno je da svaka škola treba dogovoriti pravila s nastavnicima, roditeljima i učenika, uključujući to da li žele u potpunosti zabraniti uređaje u školama.

Na kraju školske 2024./2025. godine će biti obavljena analiza koja će pokazati da li su pravila dala rezultate i da li je potrebno zakonski zabraniti uređaje.

Finska je također donijela sličnu odluku prošle sedmice. Vlada je najavila da će promijeniti zakon kako bi se lakše ograničila upotreba mobitela u školama. U Engleskoj i Francuskoj je također predložena zabrana mobitela u školama.