Nova metoda
0

Naučnici tragaju za svjetlima gradova vanzemaljaca

SRNA
Astronomi sa Harvard i Princeton smislili su nov, prilično jednostavan način potrage za inteligentnim bićima na udaljenim planetama - tražiće svjetla njihovih gradova.

"Ova metoda otvoriće nova vrata u potrazi za vanzemaljcima", tvrde Abraham Loeb i Edwin Turner. Oni smatraju da je, uz pomoć velikih teleskopa, moguće detektovati vještačko svjetlo koje dolazi s tamnih strana 687 planeta koje su dosad otkrivene u udaljenim galaksijama.

S obzirom na to da sunčeva svjetlost ostavlja drugačiji "potpis" od vještačke, bit će prilično jednostavno napraviti razliku među takvim svjetlosnim signalima koje teleskopi mogu detektovati u svemiru, bar teoretski. 

Najveći problem predstavlja distanca, jer su neke planete koje treba posmatrati, udaljene milionima svjetlosnih godina. Zbog toga su se dosad naučnici fokusirali na radio signale kao definitivan znak postojanja nekih drugih civilizacija u svemiru. 

Međutim, Loeb i Turner smatraju da ti signali ipak slabe, što je i logično s obzirom na napredak tehnologije koji se odmiče od "primitivnog" radija.

Zbog toga smatraju da fokus mora biti na potrazi za vještačkim osvjetljenjem. Noćna rasvjeta bila bi logičan element bilo koje razvijene civilizacije, stoga i takvoj taktici treba pružiti priliku, smatraju ovi naučnici. 

Oni misle da su male šanse za uspješno otkriće ovom metodom, bar dok se ne razviju jači teleskopi, ali da vrijedi pokušati.