Sa sonde Psyche
66

NASA pomoću lasera poslala video na udaljenost veću od 30 miliona kilometara

D. B.
Američka svemirska agencija NASA uspjela je pomoću lasera poslati video ultra visoke rezolucije i dužine 15 sekundi na udaljenost veću od 30 miliona kilometara.

NASA ovo nije učinila iz zabave, nego je riječ o eksperimantu za Deep Space Optical Communications komunikacije. Video je poslala sonda Psyche vrijedna 1,2 milijarde dolara, koja je lansirana u oktobru 2023. godine.

Riječ je o sondi koja je u šestogodišnjoj misiji i koja će proputovati 3,6 milijardi kilometara. Njen susret s rijetkim i metalima bogatim asteroidom bi mogao objasniti kako su se formirala jezgra stjenovitih planeta. Video mačke pod nazivom "Taters" je uploadovan na sondu prije lansiranja, a na Zemlju je poslan 11. decembra u sklopu sporedne misije.

NASA je koristila laserski primopredajnik za let kako bi obavila prijenos snimka s letjelice Psyche do teleskopa Hale, koji se nalazi u Caltechovom opservatoriju Palomar u San Diegu.

Snimak je prenesen kao kodirani infracrveni laser te je prešao udaljenost 80 puta veću od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Laseru je bila potrebna samo 101 sekunda da stigne do Zemlje. Potom je preuzet i poslan u NASA-in Laboratorij za mlazni pogon, gdje je prikazan u realnom vremenu u svrhu analize.

NASA tvrdi da je uspješan prijenos videa zapravo historijska prekratnica.

Dok sonda Psyche nastavlja svoje putovanje ka pojasu asteroida između Marsa i Jupitera, ona će slati signale na Zemlju. Poboljšana mogućnost komunikacije iz dubokog svemira mogla bi igrati ključnu ulogu u budućim istraživanjima kosmosa, uključujući potencijalne misije na Mars.