Vozilo za Mjesec
49

NASA izabrala kompanije koje će razviti lunarni rover za astronaute programa Artemis

D. B.
Američka svemirska kompanija NASA izabrala je tri kompanije koje imaju zadatak da razviju lunarni rover za korištenje na Mjesecu, a bit će namijenjen astronautima koji će istraživati lunarnu površinu u okviru programa Artemis.

Riječ je o kompanijama Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab, koje će razvijati rover za lunarni teren te se takmiče za narudžbe potencijalne vrijednosti od 4,6 milijardi dolara u periodu od narednih 13 godina.

Tri kompanija će razviti svoje ideje za Lunar Terrain Vehicle (LTV) s namjerom da pomognu astronautima u istraživanju južne polarne regije Mjeseca, za koju se vjeruje da sadrži zaleđenu vodu. Zbog toga ima smisla da NASA na tom mjestu uspostavi bazni kamp.

Sve tri kompanije moraju dizajnirati vozila koja mogu primiti dva astronauta odjevena u odgovarajuća odijela te koja mogu podnijeti ekstremne uvjete. Također, moraju sadržavati robotske mogućnosti daljinskog upravljanja kako bi NASA mogla nastaviti obavljati testiranja i istraživanja čak i kada astronauti nisu na Mjesecu.

Sljedeći korak je jednogodišnja studija za razvoj sistema koji ispunjava NASA-ine zahtjeve, a nakon toga đe agencija zatražiti prijedlog za demonstracijsku misiju za nastavak razvoja te poslati LTV na površinu Mjeseca. Potom će uslijediti analiza performansi i sigurnosti prije lansiranja misije Artemis V.

"LTV ćemo koristiti na lokacijama koje inače ne bismo mogli dosegnuti pješke, a to će povećati našu mogućnost da istražujemo i dolazimo do novih naučnih otkrića. Zahvaljujući misiji Artemis s posadom i daljinskim upravljanjem operacijama, omogućit ćemo naučna istraživanja i otkrića tokom cijele godine", izjavio je glavni naučnik za istraživanja Jacob Bleacher.

Intuitive Machines je nedavno dospio na naslovnice nakon što je postao prva privatna kompanija koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu na Mjesec. Također, to je bio prvi američki lunarni lander na lunarnoj površini u periodu dužem od 50 godina.

NASA-in program Artemis ima cilj da kreira održivo prisustvo čovjeka na Mjesecu, ali i da obavlja pripreme za ljudske misije na Mars. Inicijativa je pokrenuta nakon što je bivši američki potpredsjednik Mike Pence zatražio od NASA-e da vrati ljude na Mjesec do 2024. godine. Od tada je misija Artemis II pomjerena za septembar 2025. godine, a misija Artemis III, koja podrazumijeva slijetanje na lunarnu površinu, sada se planira za septembar 2026. godine.