Napredniji od prethodnika
0

NASA će na Mars lansirati rover Curiosity

Sarajevo-x.com
Američka svemirska agencija NASA planira na Mars lansirati rover Curiosity ove sedmice. Ovo će biti skup i naučno kompliciran projekt čiji je cilj otkriti da li je na Marsu ikada bilo života.

Rover Curiosity je dio misije koju provodi Mars Science Laboratory (MSL), a koja je vrijedna 2,5 milijarde dolara. Na Mars će biti lansiran u subotu sa stanice Cape Canaveral Air Force na Floridi.

"Ovo je mašina iz snova za naučnike koji se bave istraživanjem Marsa. Rover ne samo da je tehnički najnaprednija mašina koju šaljemo na drugu planetu, nego je i najnapredniji istraživač koji će se koristiti", rekao je Ashwin Vasavada, naučnik koji radi na projektu MSL u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni.

Rover Curiosity je dizajniran još 2004. godine. Težak je jednu tonu, što je pet puta više nego što je slučaj sa prethodnicima Spiritom i Opportunityjem.

Tokom 23 mjeseca istraživanja Marsa nakon slijetanja, Curiosity će analizirati brojne uzorke iz bušotina u stijenama. Uzorke će prikupljati i sa tla, a istražit će veće područje od bilo kojeg prehodnika.

Curiosity će nositi i najsavremeniju naučnu opremu koja se ikada koristila na površini Marsa, a koja je deset puta masivnija od one koju su nosili prethodni roveri, piše Daily Mail.

Rover Curiosity je dvostruko duži i pet puta teži od NASA-inih rovera blizanaca Spirita i Opportunityja, koji su lansirani 2003. godine.

Iako je veći i teži, rover Curiosity je preuzeo dosta karakteristika od svojih prethodnika. Posjeduje pogon na šest točkova, vješanje poput bagija te kamere montirane na jarbol. Na taj način kontrolori misije mogu odabrati mete za istraživanje i put kojim će se rover kretati.

Za razliku od prethodnih rovera, Curiosity nosi opremu za prikupljanje uzoraka stijena i tla, analizira ih i distribuira u komore unutar instrumenata za analizu. Curiosity ima robotsku ruku koja upravlja sa dva instrumenta, prikuplja uzorke tla te priprema i isporučuje uzorke za instrumente za analizu.

Zadatak rovera je da istraži da li su uslovi na Marsu bili povoljni za život mikroba te da li postoje dokazi u stijenama koji ukazuju na postojanje života u prošlosti.

Cilj misije je da procijeni da li je na Marsu ikada bilo uslova za život. Curiosity će sletjeti u podnožje planine unutar kratera Gale. Slojevi planine sadrže minerale koji se formiraju u vodi.

Informacije o lansiranju rovera Curiosity možete pratiti ovdje.